Tiszta sváb – dokumentumfilm a magyarországi németségről

2321

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál keretében január 30-án, vasárnap 17 órakor kerül sor Sós Ágnes és ifj. Petróczy András Tiszta sváb című filmjének bemutató utáni első vetítésére a Cinema City Mammut moziban.

“Feltáratlan titkok, sérelmek, félelmek. A történelemnek része vagy, mégis, a tankönyvekből és a „fejekből” hiányzik a sorsod. Ugyan miért? – a kérdés arra indít néhány huszonéves fiatalt, hogy nagyszüleik – dédszüleik múltja után kutakodni kezdjenek. Ahogyan tér- és időutazásuk során az unokák felderítik a történelem számukra eddig ismeretlen tényeit, egészen pontosan a magyarországi németség történetét, egyre nyilvánvalóbbá válik számukra az elhallgatás veszélye: az, hogy a félelem félelmet, a gyűlölet gyűlöletet táplál. A fiatalok személyes életét fokozatosan átszövi az identitáskereséssel induló majd a „részükké váló” múlt”– foglalják össze a filmet az alkotók.

A filmvetítésre jegyek válthatóak online elővételben és a helyszínen (Cinema City Mammut 1024 Budapest Lövőház u. 2-6.).

solymáronline