Séta nem csak a Hutweide-ért

1822

Ahogy arról korábban már írtunk, a solymári képviselő-testület decemberi ülésén elvi döntés született arról, hogy az önkormányzat a vonatkozó előírások könnyítésével segíteni kívánja az Alsó-Hutweidében az építési telkek kialakítását és a belterületbe vonásokhoz kapcsolódó rendezést. A döntésre reflektálva rendezték meg január 8-án, szombaton a „Séta a Hutweideért – Solymár megtelt?” című eseményt. A kezdeményezés nyomán párbeszéd indult a rendezvényen részt vevő lakók és az önkormányzat között, amelynek írásos dokumentumait szerkesztőségünkhöz is eljuttatták, ezeket alább olvashatják.

A szervezők így számoltak be a rendezvényről:

“Már a séta kezdetén kiderült, hogy a téma időseket és fiatalokat, egyedülállókat és családosokat, nemzedékek óta itt élőket és nemrég ideköltözötteket egyaránt mélyen érint. Az elhangzott meglátások és észrevételek igazán sokrétűek voltak, a különböző élethelyzetekből különböző megoldási javaslatok fakadtak, ami láthatóan egyáltalán nem zavarta a résztvevőket, hisz mindenki egyetértett abban – beleértve a megjelent helyi önkormányzati képviselőket, valamint országgyűlési képviselőt –, hogy a lakosság nagy részének életminőségét érintő kérdésekben a párbeszéd és a véleménycsere elengedhetetlen lenne az önkormányzati döntések meghozatala előtt.

Bár a résztvevők indokai és meglátásai többfélék voltak, a konklúzió a szélhegyi kálváriához érve már egyértelműnek látszott: Solymár már a jelenlegi lakosságszám mellett is jelentős infrastrukturális fejlesztésekre szorul. Az Alsó-Hutweide további beépülésének megkönnyítése ezt a terhelést tovább fokozná, a várható lélekszám- és gépjárműpark-növekedés a községre érzékelhető többletterhelést jelentene, amellett, hogy jelenleg a terület rekreációs célokat is szolgál, amit a környék teljes beépülése szintén ellehetetlenítene.

A probléma nem egyedi; több környékbeli agglomerációs település szembesült a lélekszám hirtelen növekedésével, a zöldterületek csökkenésével és az infrastruktúra túlterheltségével, amely tényezők rövid úton vezettek oda, hogy a kistelepülési vonzó létforma gyakorlása helyi szinten ellehetetlenült. Az elmúlt időszakban több, a budapesti agglomerációhoz tartozó település hozott olyan döntéseket, melyekkel lassítani igyekeznek a további beépítések ütemét. A jelenlévők egyetértettek abban, hogy Solymár jövőképéről, arculatáról a solymáriak szélesebb körének bevonásával kell dönteni, ezért aktívabb párbeszédet fognak szorgalmazni az önkormányzattal és a lakossággal a Hutweide és az egyéb, több évtizede beépítésre kijelölt, de különböző okokból még nem beépített területek hasznosításának felülvizsgálatával kapcsolatban.”

A szervezők meglátásaikat jelezték az önkormányzat felé, ahonnan az alábbi összefoglalót kaptuk a képviselő-testület Alsó-Hutweidével kapcsolatos elvi állásfoglalásának indokairól:

“A Hutweide alsó része, az elvi döntéssel érintett terület – különböző okok miatt – jelenleg olyan állapotban van, hogy mintegy 100-150 fő használja állandó lakóhelyéül úgy, hogy az ezt kiszolgáló infrastruktúra hiányos. Sajnos az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a fokozatos, jogszerű rendezés mellett a jogszerűtlen építkezéseket/bővítéseket a Kormányhivatal illetékes szerve nem tudja vagy nem kellő hatékonysággal tudja megakadályozni, így a terület beépülése ténylegesen folyamatosan zajlik.

Eközben a Hutweide felső részén rohamosan megnövekedett a jogszerű beépítések és a burkolt utak kiterjedése az elmúlt időszakban. Ennek következtében e terület szennyvízelvezetése, csapadékvíz-elvezetése és az autóforgalom kezelése olyan infrastrukturális fejlesztéseket igényel, melyek a Hutweide alsó utcáinak rendezését indokolttá teszik önkormányzati szempontból, a Hutweidében már rendezett építési telkeken lakók érdekében is. Így például a Mészégető utca szilárd útburkolatának alsó végénél összegyűlő, felszínen vezetett csapadékot a tervek szerint egy árokban kell tovább vezetni a Kert utca felé, ami csak akkor valósítható meg, ha az árok menti építési telkek kialakításra kerülnek, és a területleadások megtörténnek.

A Hutweide szennyvízelvezetése is nagyban javulna, ha az Alsó Mészégető utcán kiépülhetne a csatorna, csatornát építeni viszont csak az építési telkekhez vezető kiállások egyszeri kialakításával gazdaságos; ez szintén feltételezi a terület rendezését, az építési telkek kialakítását.

Az érintett területre egyébként igaz az, ami a Krautgartenre és a Barackosra is: ezek a területek évtizedek óta beépítésre vannak szánva, azonban az építési telkek kialakítása – különböző okok miatt – hosszú évek óta húzódik. Nem arról van tehát szó – és a legutóbbi elvi képviselő-testületi döntés sem azt célozza –, hogy új, korábban más célra kijelölt területek kerüljenek beépítésre, hanem arról, hogy az évtizedek óta építési övezetként kijelölt, és ténylegesen részben már beépült Alsó-Hutweidében a telekalakítások megtörténjenek, ezzel lehetővé téve a Felső-Hutweide egyre nyomasztóbb infrastrukturális problémáinak orvoslását.”

A séta szervezői létrehoztak egy levelezőlistát az Alsó-Hutweide tervezett szabályozására és az egyéb beépítésre szánt területek rendezésére vonatkozó egyeztetésekkel kapcsolatos információáramlás megkönnyítésére. A levelezőlistára a merretartsolymar.kezelo@gmail.com e-mail címen lehet feliratkozni.

Képek: dr. Zlinszky Péter

solymáronline