1956-os megemlékezés Solymáron

578

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire október 22-én, pénteken délután emlékeztek a Templom téren, a hősök emlékműve előtt. Az időjárás kegyes volt a résztvevőkhöz, ugyan végig felhők gyülekeztek, de eső nem zavarta meg az ünnepséget.

A megemlékezés kezdetén Balogh Istvánné, a könyvtár vezetője rövid beszéddel köszöntötte az emlékezőket. Beszédében kiemelte, hogy 1991-ben, éppen harminc éve nyilvánította az országgyűlés a magyarság nemzeti ünnepévé október 23-át, azóta ápolhatjuk méltóképpen az ’56-os hősök emlékét.

A Himnusz dallamai Kánya Ditta előadásában csendültek fel.

A köszöntőt Gaal-Hasulyó Bernadettnek, a Közművelődési Bizottság elnökének ünnepi beszéde követte. Az elnökasszony Tamási Lajos és Wittner Mária visszaemlékezéseiből idézett, majd beszédében többek között kitért arra, hogy: „ Nekünk ebben a mai korban nem kell akkora áldozatokat meghoznunk, mint a forradalom hőseinek. Nem kell fegyvert fognunk a hazáért, és nem kell egy diktatórikus, elnyomó hatalom ellen küzdenünk. Nekünk arra kell törekednünk, hogy méltón őrizzük és gyermekeinknek is átadjuk 1956 örökségét.”[…] „Gloria victis! Dicsőség a hősöknek!”

A program koszorúzással folytatódott. A hősök előtt tisztelgett Solymár Nagyközség Önkormányzata nevében dr. Szente Kálmán polgármester, Gaal-Hasulyó Bernadett és Gulyás István, a Pénzügyi Bizottság elnöke. A koszorúzás alatt Terék József tárogató muzsikáját hallhattuk, végül a Szózat közös eléneklésével zárult a megemlékezés.

solymáronline