Matzon Ákos solymári festőművész kiállítása a Műcsarnokban

526

A Solymáron élő festőművész kiállítása Térkereső címmel, október 21-én, csütörtökön 18 órától nyílik a budapesti Műcsarnokban. A kiállítás november 22-ig tekinthető meg, kurátora Rockenbauer Zoltán művészettörténész.

Matzon Ákos alkotói pályája rendhagyó módon indult – írja a Műcsarnok a kiállítás ajánlójában. – Nem készült művésznek, mivel nem akart édesapja, Matzon Frigyes szobrász árnyékában hivatásszerűen festeni, ehelyett a Budapesti Műszaki Egyetemen, majd a pécsi Pollack Mihály Műszaki Főiskolán szerzett diplomát. Már negyvennégy éves volt, amikor egy kiállításra szinte véletlenszerűen beválogattak néhányat a kedvtelésből készített munkái közül. Egy évre rá, 1990-ben önálló tárlata nyílt a győri Xantus János Múzeumban.

Művei kezdettől fogva nonfiguratívak, kevés kivételtől eltekintve a geometrikus absztrakt irányzat körébe sorolhatók, műszaki-építészeti képzettségéből fakadóan kezdte konstruálni alkotásait. Művészetében több értelmezési síkon is keveredik a látszat és a valóság. Miközben mérnökileg, precízen szerkesztett munkái hűvös objektivitást sugallnak, talán a legmegkapóbb bennük mégis az az érzelemgazdagság és humánum, ami minduntalan ott bujkál a művek hátterében.

Fotó: Műcsarnok

solymáronline