Szeptember másodikától ingyenes a fővárosi közösségi közlekedés a 14 éven aluliak számára

673

Ezentúl nem kell bérletet és jegyet váltaniuk az érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező, 14 éven aluli diákoknak Budapesten. A kedvezmény a fővároson kívüli szakaszokra, illetve a MÁV és a Volán járataira nem vonatkozik.

Meddig jár?

A kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek, fiatalok annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31. napjáig) vehetik igénybe, amelyben a 14. életévüket betöltik. Tehát, aki például 2021. július 15-én ünnepelte a 14. születésnapját, a 2021. szeptember 1-jén kezdődőtt tanévben már nem veheti igénybe a kedvezményt, de akinek a 14. születésnapja ugyanezen év szeptember 2-ára esik, ő 2022. augusztus 31-ig élhet a díjmentes utazás lehetőségével.

Mire nincs kedvezmény?

A kedvezmény a BKK járatain és a Budapest környéki buszokon a főváros közigazgatás határán belül érvényes. Nem vonatkozik az ingyenesség a MÁV-START és a VOLÁNBUSZ azon elővárosi járataira, amelyeken a Budapest-bérleteket elfogadják. Ezért a távolsági vonatokra és buszokra ennek figyelembevételével kell megvenni a jegyet, bérletet, nem csak az agglomerációs határszakasztól a lakóhelyig.

Már megváltott bérletek, diákigazolványok

Ha szeptember 1-je előtt megváltottuk a bérleteket, és még nem kezdődött meg az érvényessége, lehetőség van azt visszaváltani. Papíralapú bérlet esetén bármelyik jegypénztárban vagy ügyfélszolgálaton, mobiljegy-alkalmazásban vásárolt bérlet esetén az applikáción keresztül lehet visszaváltani.
A megkezdődött érvényességű bérletek árát időarányosan igényelhetjük vissza.

A BKK eltekint a diákigazolvány felmutatásától, amennyiben a tanuló most kezdte az első osztályt, és még nincs diákigazolványa, vagy iskolai igazolása. Ennél a korosztálynál szemmel jól látható a kedvezményre való jogosultság megléte.

A vészhelyzet ideje alatt lejáró okmányokat 2021. október 31-ig érvényesnek kell tekinteni.

solymáronline
Fotó: BKK