Megújult a múzeum tornáca, és restaurálási munkák támogatására is sikeresen pályáztak

1234
Fotó: Barcsik Géza

Jó hírek a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény háza tájáról.

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a múzeum tornácának mennyezetéről már balesetveszélyes mértékben hullott a vakolat. Ezt a sürgető feladatot a műemlék-felügyelet képviselőjével egyeztetve, az önkormányzat anyagi támogatásának köszönhetően idén nyáron sikerült megoldani – tudtuk meg Tóth Piroska Annától, az intézmény vezetőjétől. A tornác plafonját a korábbi vakolat leverése után újranádazták, majd friss vakolatréteg és festék került rá. Egyúttal sor került a tornác falainak tisztasági festésére is.

Emellett a múzeum kapuja is új festést kapott. Barcsik Géza tervei alapján megújult az intézmény névtáblája, a kapu fölött található kis üvegablakokra pedig a gyűjteményben őrzött, Solymár történetéhez, kultúrájához kapcsolódó emblematikus tárgyak képei kerültek. Frissíteni fogják továbbá a bejárat melletti információs táblát, mely hamarosan korszerűbb, az időjárás viszontagságainak jobban ellenálló keretben kerül majd ki.

Az év eleji, 800 ezer forintos támogatás után újra sikeresen pályázott a gyűjtemény az önkormányzat segítségével a Nemzeti Kulturális Alapnál. Ezúttal 400 ezer forintot nyertek múzeumi tárgyak restaurálására. Ebből az összegből most megújulhat a borbélyműhely két széke, és régi bőr lószerszámokat, valamint egy katonaképet restaurálnak.

Képgaléria a megújult kapuról:

solymáronline