Országos tűzgyújtási tilalom lépett életbe

937

A csapadékmentes időjárás és az év első hőhulláma kiszárította az erdők avarrétegét, és jelentősen nőtt a koronatüzek kialakulásának kockázata is, ennek következtében országszerte fokozott tűzveszély alakult ki az erdőkben. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ezért országos tűzgyújtási tilalmat rendelt el.

A tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében, a kijelölt, kiépített tűzrakóhelyeken is.

Az aktuális tűzgyújtási tilalomról a www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak az érdeklődők. A térkép minden nap 0 óra 1 perckor automatikusan frissül, így minden esetben az adott napon érvényes tűzgyújtási tilalmakat mutatja.

A NÉBIH továbbá arra kéri a lakosságot, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, például ne dobjanak el cigarettacsikket, használjanak hamutálat. Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

A tűzgyújtási tilalomról szóló hivatalos dokumentum ide kattintva érhető el.

solymáronline