Főzőkonyha, Ásvány utca, Valkó-ház: aktuális kérdések a polgármesterhez

1188

Nem emelkednek a közétkezési díjak Solymáron, a főzőkonyha lassan a közbeszerzésnél tart – tudtuk meg Szente Kálmán polgármestertől, akit a Valkó-házról és további aktuális kérdésekről kérdeztünk.

– A legutóbb meghozott határozatok között találunk egy döntést a közétkeztetési szolgáltató díjemeléséről, változnak az étkezési árak?

– Nem, nem változnak. A közétkeztetési szolgáltató szerződése szerint érvényesítette a díjak emelését, de a plusz díjemelési kérelmét nem fogadtuk el. A felhasználókat, vagyis a solymári közétkeztetésben étkező gyermekeket nem érinti a díjemelés, mert az önkormányzat nem módosította az étkezési díjakat, tehát a gyermekétkeztetés szülők által fizetendő árai nem változnak. Kértük a szolgáltatót, hogy a továbbiakról, például a speciális, diétás, antiallergén ételek plusz költségeiről a tél folyamán egyeztessünk, és majd a jövő évi költségvetésben hozunk róla döntést.

– Közben van egy folyó projekt a főzőkonyha építésére, ez hogy áll?

– Néhány nappal ezelőtt elkészült a teljes részletes kiviteli tervdokumentáció. Jelenleg a közbeszerzési tanácsadó készíti elő az anyagokat, és hamarosan megjelenik a közbeszerzési kiírás a konyha megépítésére. Várhatóan a nyár folyamán ez a kivitelezés is megindul, és reményeim szerint 2022-ben már helyben főzzük az óvodások ételét.

– Zajlott egy lakossági egyeztetési eljárás a szabályozási terv változtatásáról, ami a Valkó-ház kapcsán került napirendre. Mit tud az ingatlannal kapcsolatos tervekről?

– A „Valkó-házat” egy solymári vállalkozó megvásárolta, és egy komplett beruházást tervez oda. A tervek szerint lakások, iroda és üzlethelyiségek épülnek. Ahhoz, hogy ez megvalósulhasson, meg kell változtatnunk a szabályozási tervet, ennek egyeztetési eljárását indítottam meg.

– Az a ház igen jellegzetes épülete Solymárnak. Úgy tudom, nem áll műemléki védettség alatt. Mennyi beleszólása lehet a településnek abba, hogy milyen átalakításokat végezhetnek rajta?

– Országos műemléki védelem alatt nem áll, de helyi védelmet élvez, amit a szabályozási terv rögzít. A beruházás megvalósításának támogatására alapvetően az alábbi feltételeket támasztottuk: az eredeti, kastélyszerű épületrészt meg kell tartani és fel kell újítani, hasonlóan a területet határoló támfalhoz. A telken teremgarázst kell építeni, ami a lakásokhoz és az irodákhoz szükséges valamennyi gépkocsi parkolását biztosítani tudja. Ezen felül a szabályozási terv módosításának ellentételezéseképpen a beruházó komoly mennyiségű építőanyagot bocsájt rendelkezésünkre, amit községi beruházások, például a tervezett Vasút utcai járda építéséhez használunk fel.

– Mikor kezdődik az Ásvány utca építése?

– Jelenleg folynak a terepbejárások, hamarosan átadjuk a munkaterületet a kivitelezőnek. Szerződés szerint eredetileg az iskolai év végén kezdtünk volna, de lehet, hogy előbbre hozzuk a munkakezdést. Az szinte biztos, hogy augusztus végére már az új aszfalton közlekedhetünk.

– Többször írtunk már a közvilágítás fejlesztésről, ez mikor kezdődik el?

– Ez a projekt is a tervezések és főleg az engedélyeztetések lelassulása miatt késik egy kicsit. Most már csak egy utolsó elektromos engedélyre vár a kivitelező, és megkezdődhet a munka. Reményeim szerint június végén már Solymár valamennyi közvilágítási oszlopán az új fényforrások fognak világítani, és addigra elkészül az eddig „sötét” utcák – a Róka, a Nádas és a Rozmaring utca új közvilágítása is.

solymáronline