Helyi vendéglátósok az újranyitásról

1239

Több hónapos zárvatartás után április 24-től megnyithattak a vendéglátóhelyek teraszai, május 1-től pedig védettségi igazolvánnyal a belső terek is látogathatók. A bezárás és a házhozszállítás időszaka után a solymári vendéglátóhelyek is újra fogadhatják a vendégeket. Több éttermet és vendéglátóhelyet megkerestünk, és a tulajdonosokat a nyitás utáni tapasztalataikról kérdeztük.

Az egyik neves, több évtizedes múltra visszatekintő étterem tulajdonosa elmondása szerint jóval visszafogottabb a forgalom, mint a bezárás előtt volt. Az üzletmenet közel sem olyan, mint korábban – mondta el portálunknak. Úgy véli, az emberek részben a védettséget igazoló kártya hiánya miatt, részben a félelem miatt maradnak egyelőre távol a vendéglátóhelyektől. De bízik abban – tette hozzá –, hogy idővel mindenki beoltatja magát, és zökkenőmentesen folytatódhat az élet.

Egy másik vendéglátó helyen, ahol beltéri és kültéri asztalok egyaránt vannak, a kényszerű zárvatartás előtti időszakhoz képest szinte teljes mértékben elmaradt a forgalom – tudtuk meg. A vendéglátóhely tulajdonosa szerint szerencsésebb volt, amíg egyértelműen kimondták, hogy lehet-e étterembe menni vagy nem. A jelen helyzet feszültséget, bizonytalanságot kelt a vendégekben is. A teraszon például konfliktust teremt, ha egy kártyabirtokos vendég inkább ott ülne le, ezzel viszont elfoglalja a helyet a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőktől. Előfordul, hogy összevesznek az asztalon.

A vendéglátóhelyek egyöntetűen úgy nyilatkoztak, hogy szigorúan betartják a járványügyi előírásokat, kellő távolságot tartanak az asztalok között, csak védettségi igazolvánnyal rendelkező személyeket engednek a belső terekbe, és nagy hangsúlyt fektetnek a fertőtlenítésre. Ellenőrzésre bármikor lehet számítani.

solymáronline