Megnyitják kapuikat a kultúra solymári színterei

1108

Május 3-ától, hétfőtől újra látogatható az Apáczai Csere János Művelődési Ház és Könyvtár, a Svábház és a dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény, a járványvédelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának köszönhetően – adta hírül a művelődés ház vezetése.

Fontos tudni, hogy a jelenleg érvényes szabályok értelmében az intézményeket – a művelődési házat, a könyvtárat, a Svábházat és a múzeumot – csak a koronavírus ellen védett személyek és a felügyeletük alatt álló kiskorúak látogathatják.

A koronavírus elleni védettséget a védettségi kártya bemutatásával igazolhatjuk, melynek meglétét az intézmény üzemeltetője ellenőrzi, és a kártyán kívül személyazonosság igazolására alkalmas okmányt – személyi igazolványt, jogosítványt – is kérhet. Az a 18. évét betöltött személy, akinek nincs védettségi igazolványa, vagy nem hajlandó azt kérésre bemutatni, nem tartózkodhat az intézményben.

A könyvtár használatára átmeneti szabályok érvényesek május 3-ától visszavonásig – tudtuk meg Varga Zsolt intézményvezetőtől. Ennek értelmében a könyvtár területén legfeljebb 5 fő tartózkodhat kölcsönzési céllal, és legfeljebb 15 perc időtartamig. A maszkviselés kötelező. Az olvasótermi, folyóiratolvasói és számítógépes szolgáltatások egyelőre szünetelnek, a visszahozott könyveket a kihelyezett dobozban kell elhelyezni. Az online katalógusban ellenőrizhetjük, hogy a kikölcsönözni kívánt könyv megtalálható-e a könyvtárban, és ha igen, meg is rendelhetjük egy e-mail elküldésével a konyvtar@apaczai.com címre. A könyvtár munkatársai a levél beérkezését követően összekészítik a könyveket, melyeket aztán érintésmentesen átvehetünk. Az intézmény vezetése kéri, hogy minél többen éljenek ezzel a lehetőséggel, és ha segítségre van szükség a katalógus használatához, hívják a könyvtár telefonszámát. Az eddig beiratkozott olvasók tagságát 2021. szeptember 1-ig automatikusan meghosszabbítják.

A rendelkezések a fokozatos nyitással párhuzamosan változnak, friss információkért érdemes figyelemmel kísérni a művelődési ház honlapját és Facebook-oldalát.

solymáronline