Népviseletek ünnepe

1197
Fotó: Cédrus Táncegyüttes

Április vége a népviseleteké: a magyar viseleteket 24-én ünnepeltük, 30-án, pénteken pedig a magyarországi németek buzdítanak hagyományos ruhadarabok viselésére a TrachtTaggal.

A TrachtTagot, a magyarországi német népviselet napját azzal a céllal indította el a Magyarországi Német Kulturális és Információs Központ és Könyvtár, hogy a résztvevők a magyarországi német népviselet egy-egy darabját felöltve – hétköznapi ruhájukkal kombinálva – megmutassák örökségüket a mindennapokban is.

Forrás: www.zentrum.hu

Az idei, már második éve járványkompatibilis módban folyó “TrachtTag daheim”-hoz bárki csatlakozhat otthonról, munkahelyről, egyedül, vagy a családdal, barátokkal, kollégákkal közösen. Aki részt kívánt venni a kezdeményezésben, pénteken a hétköznapi ruhája mellé vegyen fel egy népviseleti ruhadarabot vagy kiegészítőt – buzdítanak a szervezők. A viseletről fotót is készíthet, melyet feltölthet a zentrum.hu honlapra.

Hasonló kezdeményezés a magyar népviselet napja, amelyhez 2015 óta évről évre egyre többen csatlakoznak, magánszemélyek és intézmények egyaránt. Egy-egy ruhadarabbal egészítik ki hétköznapi öltözéküket, vagy teljes viseletet öltenek, mint ahogy azt a solymári Cédrus táncegyüttes tette.

solymáronline