Kivilágítva, biztonságban: egész évben kint maradnak a solymári golgota képei

1232

A solymári Szél-hegyen található keresztút képei megkapták a szükséges biztosítást, így már nem csak húsvétkor, hanem egész évben kint maradhatnak – tudtuk meg Földesi Jánostól, a Solymári Golgota Alapítvány kurátorától.

A Szél-hegyen az 1990-es évek második felében, a Solymári Golgota Alapítvány munkájának köszönhetően épült ki a ma is látható kálvária. Rumán Sándor szobrászművész műkőből készült, rézbevonatú alkotásait eddig minden évben csak húsvétkor, nagypéntektől húsvéthétfőig helyezték ki a stációkhoz. A közelmúltban megvalósult fejlesztésnek köszönhetően azonban a képek biztonsági üveg mögé kerültek, riasztóval és világítással is ellátták őket, így az alkotások már az év minden napján és sötétedés után is megtekinthetőek. A szintén most elkészült beépített hangszóróknak köszönhetően pedig akár nagyobb létszámú események alkalmával is hallható lesz a szertartás.

Jelenleg a kálvária első tizenkét állomásának képei vannak kihelyezve, a 14. stációkép képszekrénye a tervek szerint nemsokára elkészül – mondta el Földesi János. Azt is megtudtuk, hogy minden dombormű alá ki fog kerülni a stációra vonatkozó felirat; ez magyarázza az alkotások alatt meghagyott üres helyet. Ezen kívül a keresztút kezdeténél információs táblát is tervez felállítani az alapítvány, ami bemutatja a kálváriát az ide látogatóknak, és a szakrális helyre vonatkozó legfontosabb viselkedési normákra is felhívja a figyelmet.

Földesi János az alapítvány további terveiről is beszélt: a solymári golgota idei, átfogó rekonstrukciója a tervek szerint nyáron folytatódik. Az eddig megvalósult belső munkák után a következő hónapokban a külső, építőmesteri munkálatokra fog sor kerülni. Emellett egy, a Pilis-medencére néző kamerát is szeretnének elhelyezni, ami a nap 24 órájában, az interneten is elérhető adást fog sugározni a Szél-hegyről.

A kálvária területe a solymári önkormányzat tulajdonában áll, kezelője egy hosszú távú megállapodás értelmében a Solymári Golgota Alapítvány. Aki szeretné az alapítvány munkáját és a solymári kálvária fejlesztését támogatni, adója 1%-ával idén is megteheti. Az szja 1%-át fogadó solymári civil szervezetek listáját, köztük a Solymári Golgota Alapítványt és adószámát itt találják.

solymáronline
Fotók: Barcsik Géza