Ma van a határidő: április 15-ig kell befizetni a gépjárműadó első részletét

732

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021. január 1-től a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el. Az első részletet április 15-ig kell megfizetni a NAV számlájára.

A gépjárműadót idén már nem a helyi önkormányzat, hanem a NAV részére kell megfizetni, a főszabály szerint két egyenlő részletben. A 2021-es első részletet 2021. április 15-éig, a második részletet 2021. szeptember 15-éig várja az adóhatóság.

A gépjárműadót idéntől a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell megfizetni. Azok, akik postán kapták a határozatot, az adót a mellékelt csekken is befizethetik. A befizetéskor az átutalási bizonylat közlemény rovatába először az adószámot vagy az adóazonosító jelet kell beírni, majd a jármű rendszámát. Ha ez elmarad, akkor a NAV nem, vagy csak késedelmesen tudja a befizetett összeget a befizetőhöz kapcsolni.

A NAV az önkormányzati adóhatóság adatszolgáltatása alapján a 2020. december 31-én nyilvántartott és hatályos mentességekre vonatkozó adatokat megkapta, azokat az adókivetésnél hivatalból figyelembe vette. Tehát a korábban is élő mentességeket újból nem kell bejelenteni.

Aki pénzforgalmi számla nyitására nem kötelezett, az fizethet banki átutalással, a levélhez mellékelt csekken, az elektronikus fizetéseket és elszámolásokat biztosító alrendszeren (EFER-en) keresztül szintén átutalással vagy akár az ügyfélszolgálatokon bankkártyával. Ha valaki esetleg elveszíti a csekket, akkor újat a NAV ügyfélszolgálatán kérhet. A pénzforgalmi számla nyitására kötelezettek kizárólag belföldi pénzforgalmi számlájukról átutalással rendezhetik a befizetést.

A NAV hivatalos tájékoztatása szerint sok esetben nem a magánszemély, hanem az általa ügyintézésre meghatalmazott könyvelő részére küldték ki a gépjárműadóról szóló határozatot. Ha valaki se postán, se ügyfélkapun nem kapta meg a gépjárműadóról szóló hivatalos tájékoztatást, akkor legegyszerűbben az epapír szolgáltatáson keresztül, ügyfélkapuval bejelentkezve tudja jelezni a NAV munkatársai felé, hogy kéri a határozat újbóli megküldését.

A gépjárműadóval kapcsolatban felmerülő kérdésekről a NAV oldalán található további részletes tájékoztatás.

solymáronline