Így állunk az oltásokkal Solymáron április közepén

2981
Fotó: Barcsik Géza

Folyamatosan halad az oltási program Magyarországon, de sokszor nehéz információhoz jutni. Felhívtuk ezért a solymári háziorvosokat, hogy első kézből érdeklődjük meg: hogy állunk jelenleg az oltásokkal Solymáron, mik a tapasztalataik, és mire hívnák fel a lakosság figyelmét?

A háziorvosok egyöntetű kérése a lakosság felé: regisztráljunk az oltásra, ne hívjuk a háziorvost telefonon azzal a kérdéssel, hogy mikor kapunk oltást, és ne válogassunk az oltások között, hanem fogadjuk el az elérhető vakcinát.

A solymári háziorvosok elmondták: a praxisokban folyamatos az oltás, még a hétvégéken is folyik a szervezés és az adminisztráció. A Pfizer-BioNTech, a Moderna és az AstraZeneca vakcinákat a háziorvosok kapják, ezen kívül a Szputnyik oltásért a Margit kórházba tudják küldeni azokat, akik regisztráltak. Dr. Szabó Éva és dr. Wirtz Ferenc telefonon értesítik a sorra kerülő pácienseket, dr. Taller Gabriella és dr. Virág Zsolt pedig az Erodium oltásszervező rendszerét használják, ami e-mailben értesíti a betegeket, ha van számukra elérhető vakcina.

Hányan várnak még oltásra?
Konkrét számokat a háziorvosok nem tudtak mondani, mert – többek között az újonnan regisztrálók és a központilag beoltottak miatt – ez a szám állandóan változik. Nagyságrendileg Solymáron jelenleg praxisonként 300-800 fő várakozik még oltásra.

Mikor kerülök sorra?
Kérdésünkre minden háziorvos hangsúlyozta: nem tudják előre, hogy mikor milyen és mennyi oltóanyagot kapnak, illetve hogy hány főt küldhetnek oltópontra. Ezért az orvosoknak igen megterhelő, a páciensek részéről pedig felesleges, ha telefonon arról érdeklődnek, hogy mikor kaphatnak oltást. Azt, hogy a regisztrációnk rendben van-e, ezen a központi oldalon TAJ számunk és születési dátumunk megadásával magunk is ellenőrizhetjük (ezt érdemes is), ennél többet az orvos sem tud mondani.

A beérkező vakcinák típusától és mennyiségétől függően a háziorvosok azonnal értesítik azokat – e-mailben vagy telefonon –, akik életkoruk és/vagy krónikus betegségük szerint soron következnek. Emellett végzik a napi orvosi teendőket is – betegellátás, műtétre és vizsgálatra küldés, receptírás stb. –, ez az oltás megszervezésével, lebonyolításával és a hozzá tartozó adminisztrációval együtt óriási terhet ró a háziorvosokra.

Mit tehetek?
A solymári háziorvosok két dolgot emeltek ki, amivel a lakosság nagyban hozzá tud járulni az oltások minél gyorsabb és zökkenőmentesebb lebonyolításához – azon kívül, hogy regisztrálunk az oltásra. Az egyik, hogy legyünk elérhetőek: figyeljük a telefonunkat és vegyük fel, ha hívnak, illetve rendszeresen ellenőrizzük az e-mailjeinket.

A másik, egyre fontosabb dolog, hogy ne válogassunk az oltások között. Országosan elismert szakemberek nap mint nap hangsúlyozzák, hogy minden oltás biztonságos, és ha az orvosunk – kórtörténetünk ismeretében – is ezt mondja, akkor fogadjuk el a felajánlott oltást! Ha valaki személyes ellenérzés miatt visszautasít egy vakcinát, azzal nem csak magát sodorja adott esetben veszélybe. Minél többen tesznek így, annál nehézkesebb és körülményesebb lesz a teljes oltási folyamat, annál hosszabb ideig tart az orvosoknak megszervezni egy-egy oltóanyag beadását, ami késlelteti az oltáshoz jutást.

solymáronline