Veszélyek a digitális térben, és amit tehetünk ellene

721

A digitális forradalom, az internet használatának elterjedése számos pozitív változást hozott a mindennapokban. A pozitív hatások mellett azonban vannak veszélyei is, például a grooming és a szexting, amikről úgy szülőként, mint gyerekként vagy fiatalként tudnunk kell – hívja fel a figyelmet az Országos Rendőr-főkapitányság.

A gyerekek és a fiatalok, bár sok esetben készségszinten kezelik a digitális eszközöket, nem minden esetben ismerik fel a rájuk leselkedő veszélyhelyzeteket, azokat a személyeket, akik sérelmükre szexuális tartalmakat igyekeznek tőlük kicsalni. A grooming jelensége kifejezetten őket érinti, a szexting pedig az ő esetükben kifejezetten súlyos következményekkel járhat.

A grooming angol kifejezés, arra a jelenségre használják, amikor egy felnőtt az interneten keresztül alakít ki kapcsolatot egy gyermekkel, azzal a céllal, hogy szexuális kapcsolatra vegye rá és szexuálisan kihasználja. Az elkövetők legtöbbször úgy cserkészik be a gyerekeket, hogy barátságot vagy szerelmet színlelnek, azért, hogy a fiatal érzelmileg elkezdjen kötődni hozzájuk.

Az elkövető szándéka sokszor csak akkor lesz nyilvánvaló, amikor a célszemély valamilyen szexuális ajánlatot kap tőle, vagy az áldozat személyesen is találkozik az elkövetővel, aki erőszakoskodni próbál vele. Előadódhat az a helyzet is, hogy a célszemély egy idő után a beszélgetésben kellemetlenül érzi magát, mert az elkövető egyre többször próbálja szexuális tartalmú beszélgetésbe is bevonni, egyre rámenősebben és tolakodóbban. Lehetséges az is, hogy az elkövető intim képeket küld magáról, illetve a másikat is erre kéri.

A szexting erotikus fotók, videók készítése és továbbítása vagy szexuális tartalmú üzenetek küldése egy másik személy részére. Erotikus tartalmak készítése és megosztása – ebbe beletartozik a bármilyen online tárhelybe/profilba történő feltöltés is – kiemelt kockázatot jelent. A képek, videók nyilvánosságra kerülhetnek, akár a címzett által, vagy azért mert ő is továbbüldi másnak. A volt partner bosszúból is nyilvánosságra hozhatja a képeket, vagy célzottan elküldheti a sértett családjának, ismerőseinek.

A nyilvánosságra hozott képek és személyes adatok (név, telefonszám, e-mail cím) hatására zaklató telefonhívások és üzenetek érkezhetnek idegenektől. Az intim felvételek zsarolásra is felhasználhatók. Az elkövető újabb képeket, videókat vagy szexuális ellenszolgáltatást kérhet.

Ne feledjük: 18 év alatti személyről pornográf felvétel készítése, birtoklása és továbbítása bűncselekmény!

A grooming és a szexting jellemzői
• A kapcsolat kialakítása során az elkövető a valós személyét, életkorát, nemét sokszor eltitkolja, másnak adja ki magát, mint aki valójában.
• Az elkövetők előszeretettel használják a közösségi oldalakat és a nyilvános chatszobákat.
• A megosztott személyes információk, különösen a kihívó képek figyelemfelkeltőek az elkövetők számra, és növelik a célponttá válás kockázatát.
• A bizalom elnyerése érdekében hamis, a célszemély számára vonzó információkat közöl magáról (nem, életkor, fénykép, érdeklődési kör), kedvesen viselkedik vele, esetleg kisebb ajándékokat küld.

A rendőrség által is javasolt biztonsági tanácsok szülőknek
• Legyen nyitott a gyermeke irányába!
• Tudatosítsa benne, hogy megbízhat Önben és számíthat a segítségére!
• Beszélgessen vele az online tér veszélyeiről és az ottani biztonsági szabályokról!
• Az interneten bárki mondhatja magát bárkinek. Akit személyesen nem ismerünk, az idegen, még ha az interneten rendszeresen is beszélgetünk vele.
• Tanítsa meg gyermekének, hogy ne tegyen közzé és ne osszon meg mással kihívó képet, idegennel pedig semmilyen személyes információt (adatot, képet, stb.).
• Ha találkozni akar valakivel, akit online ismert meg, mindig szóljon előtte Önnek, és csak az Ön engedélyével és jelenlétében találkozzanak!

solymáronline