Vigyázzunk: csomagszállításra hivatkozva, sms-ben vagy emailben küldik a bűnözők a kártékony linket

479

Több csomag, gyakoribb szállítások, megnőtt online jelenlét: a kiberbűnözők új módokon próbálnak pénzhez és érzékeny adatokhoz jutni. Az utóbbi napok eseményei kapcsán a rendőrség arra hívja fel a figyelmünket, hogy legyünk óvatosak, figyelmesek minden email és sms kapcsán!

Az elmúlt napokban több lakossági bejelentést is érkezett a rendőrségre olyan SMS-üzenetekre hivatkozva, melyben a címzettet egy csomagküldemény rövid időn belüli érkezésére emlékeztetik. Az üzenet egy linket tartalmaz, amelyet megnyitva valamely csomagküldő szolgálat arculati elemeivel ellátott weboldal jelenik meg, azonban ott semmilyen funkció nem érhető el.

Az oldal egyetlen célja, hogy az óvatlan látogató telefonjára vagy más okoseszközére egy kártékony kódot tartalmazó alkalmazást telepítsen, melynek segítségével az elkövetők hozzáférhetnek az eszközön tárolt adatokhoz. A támadás elsősorban Android-rendszert futtató eszközöket érint, melyeken az alkalmazás akár a netbank-applikációban tárolt adatokhoz is hozzáférhet.

Mit tegyünk?

– Minden esetben ellenőrizzük, hogy valóban attól a csomagküldő-szolgáltatótól érkezett-e az értesítés, amelytől a csomagot várjuk.

– A csomagküldő szolgáltatók minden esetben saját, hivatalos weblapjukra irányítják át a felhasználókat a csomagkövetési rendszer eléréséhez. A legtöbb esetben a szolgáltatók közvetlenül az üzenetben is tájékoztatják a csomagkézbesítés várható időpontjáról, azt nem szükséges külön felületen ellenőrizni.

– Az üzenetben érkezett hivatkozásra kattintás előtt minden esetben érdemes megtekinteni, hogy milyen címen nyílik meg az adott tartalom, és amennyiben ez már látszólag is eltér a szolgáltató valós oldalától, azt mielőbb be kell zárni.

– Az androidos eszközökön nem javasolt az ismeretlen forrásból származó alkalmazások telepítésének engedélyezése. Ezen kívül célszerű lehet valamilyen biztonsági szoftver használata is, amely automatikusan blokkolja a kártékony tartalmak elérését.

solymáronline