Védjük szeretteinket a csalóktól is a járvány idején

900

A csalók minden lehetőséget megragadnak a vírushelyzetben is, és leginkább az egyedül élő idős emberekre fókuszálnak. Az Országos Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya az alábbiakban összefoglalta, hogy milyen módokon próbálhatnak kihasználni, és hogyan előzhetjük meg a bajt.

Világszerte tapasztalható, hogy a koronavírus-járvány miatt megjelentek az olyan ál-értékesítők, akik weboldalakon, közösségi oldalakon, e-mailen és telefonon keresztül kínálnak egészségügyi eszközöket. Újabban már a vakcinával történő oltásra is ajánlkoznak vagy erre hivatkozva személyes adatokat próbálnak kicsalni.

A csalók klinikai, kórházi dolgozóknak, háziorvosnak vagy önkormányzati dolgozónak kiadva magukat személyesen vagy telefonon keresztül igyekeznek megtéveszteni az idős embereket az oltásra hivatkozással. Előfordulhat, hogy személyesen keresik meg őket, ekkor egészségügyi dolgozók által viselt fehér ruhában jelennek meg. Adategyeztetést végeznek, személyes és bankkártya adatokat kérnek annak érdekében, hogy az általuk „képviselt” szervezet, például az önkormányzat nevében a járvány miatt támogatást tudjanak átutalni a felhívott részére, egyben – látszólag – a védőoltásra is regisztrálnak.

Személyes és pénzügyi adataink komoly értéket képviselnek. Ha ezek illetéktelen személyek számára hozzáférhetővé válnak, az jelentős anyagi károkat okozhat. Mit tegyünk, ha gyanús hívást kapunk? A rendőrség a következőket javasolja:

− Járjunk utána, hogy valóban a hivatkozott szervezet vagy hivatal keresett-e meg:

  • Tegyük le a telefont, majd hívjuk fel a telefonáló által megjelölt intézményt.
  • Tegyünk fel ellenőrző kérdéseket. Kérdezzük meg a hivatkozott szervezet központi elérhetőségét, a hívó nevét és beosztását.

− Legyen gyanús, ha pénzátutalásról esik szó, illetve felajánlják, hogy az utalás lebonyolításában segítenek.

− Bankkártya adatainkat semmilyen körülmények között ne adjuk meg ismeretleneknek se telefonon, se személyesen.

− Személyes adatainkat se adjuk meg ismeretleneknek.

− Nyilvános helyen, idegenek jelenlétében ne beszéljünk magánügyeinkről, mert visszaélhetnek az információkkal.

− Ha felmerül, hogy bűncselekményt próbáltak elkövetni saját vagy hozzátartozónk sérelmére, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot.

A rendőrség célja, hogy az elkövetési módszer tudatosításával lehetőleg senki ne dőljön be a csalóknak. Minél többet beszélgetünk erről idős rokonainkkal, ismerőseinkkel, annál kisebb eséllyel csaphatják be őket.

solymáronline