Még egy hónapig lehet kérni a NAV-ot, hogy postázza az szja-bevallási tervezetet

968
Akár online: https://www.nav.gov.hu/eszja/eszja

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal idén is automatikusan, külön kérés nélkül elkészíti azok személyijövedelemadó-bevallási tervezetét, akikről munkáltatói, kifizetői adattal rendelkezik. A saját tervezetét KAÜ azonosítóval (pl. ügyfélkapuval) március 15-étől bárki megnézheti elektronikusan. Akinek nincs KAÜ azonosítója, március 16-áig többféle módon kérheti a tervezet postázását, ehhez mindössze adóazonosító jelét és születési dátumát kell megadnia – tájékoztat az adóhatóság.

Aki a NAV által elkészített szja-bevallás tervezetet postán szeretné megkapni, a következő módokon jelezheti igényét a hatóság felé március 16-ig:
– SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon. Az üzenetben meg kell adni az adóazonosító jelet és a születési dátumot a következők szerint: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn, pl. SZJA 1234567890 19900101),
– a NAV honlapján elérhető online űrlapon,
– sima postai levélben, adóazonosító jel és születési dátum megadásával,
– a NAV honlapjáról letölthető formanyomtatványon (BEVTERVK),
– telefonon a 1819-es hívószámon,
– személyesen az ügyfélszolgálatokon.

Az elkészült tervezeteket a NAV tértivevényesen április 30-áig küldi el postán az igénylőknek. Aki lecsúszik a március 16-ai határidőről, május 20-áig személyesen, a NAV ügyfélszolgálatain kérheti adóbevallási tervezetének nyomtatását.

Az szja 1+1 százalékának felajánlásáról – a korábbi évekhez hasonlóan – idén is május 20-ig lehet rendelkezni, elektronikusan és papíron.

solymáronline