Nyilvános a Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia, kitölthető az ezzel kapcsolatos kérdőív

1259
Kép: budapestvasut2040.hu

A Budapesti Agglomerációs Vasúti Stratégia egy olyan dokumentum, amely a fővárost és agglomerációját – vagyis Solymárt is – érintő elővárosi kötöttpályás közlekedés fejlesztéséről szól, és amely meghatározza a hosszú távú célokat és az ezek eléréséhez szükséges fejlesztéseket. A tervezetet február 4-én mutatta be a nagyközönségnek Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Vitézy Dávid, a kormányzati Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója és Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója.

A stratégia legfőbb célkitűzése, hogy új alapokra helyezze a vasút és a hévek szerepét Budapest és térsége életében. Megvalósításával versenyképessé válik az elővárosi kötöttpályás közlekedés, mely alapján a jövőben a közlekedés nem csak a mainál gyorsabb és kényelmesebb lenne, hanem egységes bérlettel lehetne majd utazni. A vonatok a jelenlegihez képest jóval sűrűbben járnának, a legforgalmasabb szakaszokon néhány percenként követnék egymást. A megújult vonalakon legalább 3 metróvonal és számtalan úti cél lenne elérhető átszállás nélkül. A megújult, kibővült hálózaton színvonalas vasúti szolgáltatás jönne létre, amely természetes, környezet- és klímabarát választást kínálna a városba és a városon belüli utazás során egyaránt.

A Budapestet és térségét érintő fejlesztés részleteit a budapestvasut2040.hu oldal mutatja be. Az itt található interaktív térkép segítségével vasútvonalakra lebontva lehet megnézni a tervezett fejlesztéseket. Az esztergomi vonalról ezen az oldalon esik részletesen szó.

A stratégiát bemutató kisfilm elérhető a YouTube-on is:

A fejlesztésről társadalmi egyeztetés indult, amely megelőzi a kormány döntését, így a linken található kérdőív kitöltésével, mely kb. 15-20 percet vesz igénybe, mindenki elmondhatja véleményét, meglátásait.

solymáronline