Nyolcszázezer forint pályázati támogatás a múzeum számára

819

800.000 forintot nyert Solymár Nagyközség Önkormányzata a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán. Az összegből a Dr. Jablonkay István Helytörténeti Gyűjtemény állományvédelmi és restaurálási tevékenységéhez szükséges szakmai anyagok és eszközök beszerzésére kerül sor – olvasható az NKA honlapján.

A pályázatot még novemberben készítették el, a Nemzeti Kulturális Alap pedig a pályázat teljes tartalmát támogatandónak ítélte – tudtuk meg dr. Szente Kálmán polgármestertől. A majdnem egymillió forintból tároló- és favédő eszközöket, konzerváló szereket, fém polcrendszert, állagmegóvó vegyszereket, restauráló eszközöket és páraelszívó berendezést szereznek be a múzeum részére.

A Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása az ott őrzött több mint 5000 műtárgynak csak töredékét tudja bemutatni – fejtette ki kérdésünkre dr. Tóth Piroska, a gyűjtemény vezetője. A többi tárgyat szekrényekben, polcokon, dobozokban kell elhelyezni, úgy, hogy hosszú távon is biztonságban legyenek. E tárgyak megfelelő tárolását fogják segíteni azok az állományvédelmi eszközök, amelyeket a pályázaton nyert pénzből szereznek be – például savmentes dobozok, stabil, fémszerkezetes polcok, mappák és tasakok (a fényképek és régi dokumentumok megfelelő tárolására), vagy fátyolfólia a textilek védelmére.

Dr. Tóth Piroska hozzátette: a tavaszi és nyári időszakban, különösen nagy esőzések után a pincehelyiség nagyon párássá válik, veszélyeztetve ezzel az ott őrzött műtárgyak épségét, vagy az időszaki kiállítások tárgyait. Ezt a problémát szeretnék megoldani egy új páramentesítő készülék beszerzésével. Emellett a pályázati pénzből a szabad levegőn, a színben tárolt faanyag rendszeres konzerválására is megfelelő mennyiségű és minőségű anyagot tudnak majd biztosítani.

Az állományvédelmi eszközök beszerzésére az elkövetkező 2-3 hónapban kerül majd sor.

solymáronline