Érdemes minél előbb nyilatkozni az szja-kedvezményekről

475

Célszerű már jóval a határidő lejárta előtt kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkáltatók mielőbb figyelembe vegyék a munkavállalóknak járó kedvezményeket – javasolja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. A nyilatkozat akár online is kitölthető a NAV honlapján. Ha a leadott nyilatkozatot módosítanánk, új nyilatkozatot kell tenni vagy a korábbit vissza kell vonni.

Aki ügyfélkapuval, telefonos azonosítással vagy e-személyi igazolvánnyal (utóbbi használatához kártyaolvasó szükséges) rendelkezik, az adóelőleg-nyilatkozatot online is kitöltheti és benyújthatja a NAV honlapján elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA). Az adóhivatal a kitöltéshez is segítséget nyújt, az adóelőleg-nyilatkozatokat a nyilvántartásaiban szereplő adatokkal feltölti, illetve a legtöbb nyilatkozatnál a kedvezmény adatait is kiajánlja. Az ONYA-val beküldött bizonylatokat a NAV automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek.

A legegyszerűbb, online benyújtás mellett továbbra is lehetőség van a NAV honlapján az Adóelőleg-nyilatkozat Alkalmazással (ANYA) elkészített, kinyomtatott vagy a kézzel kitöltött nyilatkozatokat a kifizetőknek személyesen átadni. Utóbbihoz az ajánlott nyilatkozatminták és a kitöltési útmutatók letölthetők a NAV honlapjáról.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal teljes sajtóanyaga a kedvezmények részletezésével a linkre kattintva érhető el.

solymáronline