Brexit – a magyarokat érintő legfontosabb változások

205

Az Egyesült Királyság 2020. február 1-jén kilépett az Európai Unióból, és 2021. január 1-jén elhagyta az EU vámunióját is. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal összegezte a brexit miatt bekövetkező legfontosabb változásokat, melyek a magyar kereskedőket, vállalkozásokat és állampolgárokat is érintik.

Az Egyesült Királyság távozása az EU-ból azt jelenti, hogy 2021. január 1-jétől „harmadik országnak”, vagyis EU-n kívüli országnak kell tekinteni (ez alól kivételt képez Észak-Írország, mivel ott továbbra is az EU vám-, áfa- és statisztikai jogszabályait kell alkalmazni). Ebből adódóan Nagy-Britannia (Anglia, Skócia, Wales) esetében megváltoztak a ki- és beutazás szabályai, valamint a Nagy-Britanniából érkező, illetve oda tartó termékek is vámkötelessé váltak.

A vámügyintézéshez a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál EORI-számot kell igényelni, amely megtehető személyesen vagy képviselet útján is. Az EU-n kívülről – ez esetben a Nagy-Britanniából – Magyarországra érkező, valamint a Magyarországról Nagy-Britanniába induló termékekről vám-árunyilatkozatot kell benyújtani, mivel ez 2021. januártól feltétele a behozatalnak és a kivitelnek. A NAV a benyújtott árunyilatkozat alapján folytatja le a vámeljárást.

A magánszemélyeknek jó tudni, hogy ha Nagy-Britanniából rendelnek, vagy utazásuk során onnan hoznak be árukat, az 2021 januárjától EU-n kívülről való behozatalnak számít. Célszerű ezért rendelés, illetve utazás előtt tájékozódni a NAV honlapján elérhető ügyféltájékoztatókból. Ha valaki nem maga akarja intézni vámügyeit, megbízhat maga helyett vámjogi képviselőt is.

solymáronline