Drón a Solymári Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület használatában

703
Fotó: Solymári Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület

A Solymári Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület ősszel gyűjtést indított egy olyan drón beszerzésére, ami – elsősorban eltűnt személyek keresésekor – nagy segítséget jelentene a polgárőrség munkájában. A drónt magánszemélyek és cégek felajánlásából nemrég tudta megvásárolni az egyesület; beszámolójukat alább olvashatják.

Egyesületünk közösségi összefogásra buzdította a környéken élő lakosságot és az itt működő vállalkozásokat. A cél 1 millió forint összegyűjtése volt, mely ötvenegy magánszemély és hét cég nagylelkű felajánlásaként állt össze.

A fennmaradó összeggel a MyActionCam Magyarország Kft. támogatta csapatunkat és egy DJI Mavic 2 Enterprise Dual drónt biztosított a 100%-ban önkéntes munkát végző egyesület részére. Az eszközt Földesi János tűzoltóparancsnok és Komorócki Máté, a polgárőrség szolgálatvezetője vette át egyesületünk képviseletében. A kezelőket a katonai és légügyi hatósági engedéllyel rendelkező MyActionCam Magyarország Kft. DJI szerviz- és oktatóközpont kollégái képzik. Az elméleti és gyakorlati oktatást felajánlásként biztosította Damak Ferenc ügyvezető úr és csapata.

Fotó: Solymári Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület

Egy pilóta nélküli légijárművet sokféleképpen lehet alkalmazni egy tűzoltói vagy polgárőri beavatkozást igénylő esemény során:

• azonnal jól áttekinthető, teljes helyzetképet biztosíthat a helyszínről;
• a hőkamera segítségével a tüzek gócpontja gyorsan megtalálható;
• lerövidítheti a személykeresés idejét, mivel a nyílt területek sötétben is átvizsgálhatók;
• lehetővé teszi a nehezen vagy kockázatosan megközelíthető helyek elérését;
• növelheti a túlélési esélyt, segítheti az anyagi károk minimalizálását;
• a rendszer alkalmazása egyszerű, könnyen elsajátítható.

Egy ilyen eszköz beszerzése nagy mérföldkő egy önkéntes alapon működő szervezet életében, és élenjáró példa lehet a hasonló tevékenységi körben tevékenykedő, sokszor anyagi nehézséggel küzdő egyesületek számára. A solymáriak tapasztalata pedig fontos visszajelzés lesz a forgalmazó cégnek.

Az eszköz rendszerbeállítása folyamatban van. A pilóta nélküli légijármű a hatályos jogszabályok közzététele, a szükséges képzések elvégzése és a vizsgák megszerzése után kerülhet használatba.

solymáronline