Majdnem száz férőhellyel fog bővülni a solymári vasúti parkoló

1732

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. folytatja a vasútfejlesztéshez kapcsolódó kiegészítő beruházásokat: az esztergomi vonal mentén a közeljövőben 393 új P+R parkoló építését tervezik, ebből 92 Solymáron fog megépülni. Az erre vonatkozó tendert már ki is írták – tette közzé Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója közösségi oldalán.

Régi probléma, hogy a vasútfejlesztés során a solymári vasútállomás mellett kialakított P+R parkoló az igényekhez képest sokszor kevésnek bizonyult. Az ide tartók tapasztalhatták, hogy a reggeli órákban megteltek a helyek, és reggel nyolc, pláne kilenc óra után nagyon nehéz volt szabályosan parkolni. Az önkormányzat korábbi felméréséből az is kiderült, hogy az itt parkoló gépjárművek jó része (akár több mint fele) nem solymári illetőségű volt, vagyis sokan a környező településekről itt tették le az autójukat és szálltak vonatra.

Solymár önkormányzata a parkolóhelyek szűkössége miatt többször egyeztetett a NIF-fel, konkrét javaslatokat és rajzokat is tett az illetékesek asztalára – tudtuk meg dr. Szente Kálmán polgármestertől. A parkolóbővítés kérdéséről mi is írtunk korábban.

Bár a koronavírus-járvány és annak hatásai (home office, home school) miatt az elmúlt évben érezhetően csökkent a vasútállomásokon parkoló autók száma, a helyek bővítése mindenképpen szükséges ahhoz, hogy egyre többen válasszák a kötöttpályás közlekedést a napi ingázáshoz. Dr. Szente Kálmán polgármester kérdésünkre elmondta: bár a parkolóbővítés nem az önkormányzat hatásköre, sokat dolgoztak az elmúlt években azért, hogy ez a fejlesztés megvalósulhasson. A remélhetőleg nemsokára megépülő majdnem száz parkolóhely könnyebbé, kiszámíthatóbbá fogja tenni a fővárosba való ingázást, ezáltal a solymáriak mindennapjait is.

solymáronline