A Sólyom Környezet-és Természetvédelmi Egyesület és Klub 2020-as beszámolója

985

A tavalyi év a civil szervzetek és egyesületek életét és programjait is felborította, a helyi környezetvédők azonban így sem tétlenkedtek. A Sólyom Környezet-és Természetvédelmi Egyesület és Klub eljuttatta szerkesztőségünk részére a 2020-as évről szóló beszámolójukat, amit kérésükre alább közzéteszünk.

Sólyom Környezet-és Természetvédelmi Egyesület és Klub
Solymári Alcsoport
2020-as összefoglaló

Sikeres volt a szervezet 2020-as tevékenysége az egész Pilisi-medence és környékén, így Solymáron is. A Covid-rendeletek befolyásolták ugyan a kitűzött programokat, néhányat le kellett mondani, de így más tennivalókra több hangsúlyt tudtunk fektetni.

Tavasszal a Innovációs és Technológiai Minisztérum által szervezett TeSzedd akció elmaradt ugyan országosan, de a mi térségünkben nem, innovatív alkalmazkodásunk okán. Sikerült pl. a solymári Káposztás-patak egy hosszú szakaszának a szeméttelenítése, a helyi Covid-rendeleteket figyelembe véve. Továbbá a kertészmérnökeink is fel tudták térképezni a patak partszakaszának flóráját.

Nyáron, a Covid-rendeletek lazulásakor a helyi háztáji gazdálkodókhoz és helyi őstermelőkhöz szerveztünk programokat. Dalos Erzsébet, azaz „Erzsi néni” tanítónő csodálatos, mesés kertjét látogattuk meg. A szép, hagyományos parasztház kertjében az önellátásra is elengedhetetlen zöldségek, gyümölcsök teremnek, de a szemnek és a nektárgyűjtőknek is fontos fajtagazdag virágok kompoziciójában gyönyörködhettünk. Erzsi néni háztáji gazdálkodói tapasztalatából adott ízelítőt a résztvevő gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Ugyancsak nyáron Szakács Sándor solymári pásztor-juhászt látogattuk meg a Hutweide legelőn. Megismerkedhettünk a helyi pásztorélet szépségeivel és kihívásaival. Sok fiatal bojtár segítségével visszatereltük a nyájat az óljába, ahol folytatódhatott a kecske-, juh-, és csacsisimogatás számos résztvevő gyerekkel. A „Sanyi bácsi” és felesége által készített sajtokat is megkóstolhatták a résztvevők.

Ősszel a térség SKT Klub tagjaival részt tudtunk venni a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI) által szervezett madárgyűrűzési programon a Jági-tónál, majd az Európa-diplomás, fokozottan védett Borbás-gerincre vezető túrán az egyedülálló pilisi len élőhelyét is megtekintettük. E területre kizárólag a DINPI engedélyévél és vezetésével lehet belépni. A helyi természetőrök birságot szabhatnak ki az itt illegálisan túrázókra. Az SKT Klub polgári természetvédelmi járőrsége e területet is figyeli.

Télen egy helyi, befutott borász-szőlőműves solymári pincéjét látogattuk meg, a Covid-rendelkezések miatt sajnos csak kis létszámban. Hamvas Tibor hagyományos gazdálkodással készíti kiváló és egészséges borait, melynek alapanyagának jó része Solymár lankáin terem meg, amivel a gazda hozzá is járul a helyi tájvédelemhez. Szerinte ő az „utolsó mohikán” e tevékenységgel a környékünkön, de szerintünk ő az egyik első, aki jó példájával lelkesítheti a helyben termelni akarókat és megmutatja, hogy van jővője az agráriumnak Solymáron, különösképpen a szőlő-és gyümölcstermesztésnek.

Az év során Solymár jegyzőjéhez benyújtottunk egy javaslatcsomagot a helyi védettség alá helyezendő területekről, pl. a Kerekhegy legelő, Hutweide legelő, Káposztás-patak mente, Auchan ürgerezervátum. Tagjaink részt vettek és közreműködtek a környék természet- és környezetvédelem témájú fórumain pl. a MÁV Fórumon, továbbá a solymári közmeghallgatásra nyújtottuk be a képviselőtestületnek és a Német Nemzetiségi Önkormányzatnak észrevételeinket, javaslatainkat. Továbbra is a szoros együttműködést szorgalmazzuk.

A fent említett programok a SKT Egyesület és Klub solymári alcsoportja által szervezett, minden évben megrendezésre kerülő események, melyek az 2020-ban elmaradt programokkal egészülnek ki a következő években is, mint pl. a Ördöglyuk-barlang túra, a Solymári nádas túra, Sólyom termelői piac. Az összes rendezvényünk gyermekbarát, a mostani és az új generáció környezet-természetvédelmi nevelésére, a solymári őstermelők és agráriumának támogatására irányulnak.

Várunk mindenkit szeretettel a 2021-es programjainkon is. További információk e rendezvényekről többek közt a facebook oldalainkon lesznek megtalálhatóak.

Konkoly René
Sólyom Környezet-és Természetvédelmi Egyesület alelnök
Sólyom Környezet -és Természetvédelmi Klub koordinátor és solymári megbízott
https://www.facebook.com/SKTKlub
https://www.facebook.com/groups/sktksolymar