Akinek van beutalója, az pénteken a vörösvári mobil szűrőállomáson teszteltetheti magát

1464

December 11-én, pénteken 9–16 óra között koronavírus-tesztelés céljából egy szűrőbusz érkezik Pilisvörösvárra. Azok a környékbeli – köztük solymári – lakosok, akiknek COVID–19-gyanús tüneteik miatt a háziorvos már elrendelte a vizsgálatot és a vizsgálatkérés az Országos Mentőszolgálat rendszerében rögzítésre került, azok saját autóval pénteken elmehetnek a buszhoz, ahol tesztelik őket.

Az Országos Mentőszolgálat és a Nemzeti Népegészségügyi Központ 2020. december 11-én, pénteken 9–16 óráig Pilisvörösváron a Kacsa-tónál – a Bányató utcából személyautóval jól megközelíthető parkolóban – COVID-19 PCR szűrőbuszt biztosít.

A helyszíni tesztelést kizárólag azon páciensek vehetik igénybe, akiknek COVID-19 gyanús tüneteik miatt háziorvosa már elrendelte a vizsgálatot, és a vizsgálatkérés az OMSZ rendszerében rögzítésre került, erről a beteg tájékoztatást kapott.

Kérik a betegeket, hogy a vizsgálatra autóval érkezzenek, viseljenek szájmaszkot és kövessék a helyszínen kihelyezett útmutatókat. A vizsgálatra mindenképp vigyék magukkal a TAJ kártyájukat és egyéb, személyüket igazoló dokumentumaikat.

A mobil tesztállomáson első lépésként az orrból vett minta alapján COVID–19 antigén gyorsteszttel végzett vírusfehérje-kimutatás történik. Amennyiben ez a teszt pozitivitást mutat, úgy a páciens és a vele egy háztartásban élők járványügyi megfigyelés alá, karanténba kerülnek; a vizsgálat eredményéről a járványügyi hatóság és a háziorvos a járványügyi szakrendszeren keresztül értesítést kap.

Amennyiben a gyorsteszt eredménye negatív, az OMSZ munkatársai elvégzik a PCR mintavételt. Ezt laboratóriumban vizsgálják tovább, melynek eredményét a szokásos módon rögzítik. A beteg pár napon belül az EESZT-n vagy a háziorvosánál tud érdeklődni az eredményről.

solymáronline