Gyalogosgázolás a zebrán – közlekedjünk biztonságosan!

3013

December 7-én, hétfőn délután a Mátyás király utca és a Várhegy utca találkozásánál lévő gyalogátkelőhelyen elütöttek egy fiatal lányt – tudtuk meg Ladó György körzeti megbízottól.

A jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a vétkes autós Pesthidegkút felől érkezett, és a zebrán ütötte el a gyalogost. Az autós ellen jelenleg eljárás van folyamatban. A sérült lányt a kiérkező mentő medencecsonttörés gyanújával kórházba szállította. A helyszínelés idejére a Mátyás király utcát lezárták.

A rendőrség az eset kapcsán hangsúlyozza: az autós felelőssége és kötelessége a kijelölt gyalogátkelőhelyet fokozott óvatossággal és olyan sebességgel megközelíteni, hogy járművével meg tudjon állni. Rossz időjárási körülmények (eső, hó, korai sötétedés) és az emiatt csökkent látási viszonyok esetén indokolt lehet az autó sebességét 20-30 km/h-s sebességre csökkenteni, hogy az autó biztonsággal meg tudjon állni a gyalogátkelőhely előtt, és így a hasonló baleseteket meg lehessen előzni.

Solymáron több kijelölt gyalogátkelőhely keresztezi a főútként funkcionáló Mátyás király és Terstyánszky utcákat. A téli időszak rossz látási és forgalmi viszonyai között autósnak és gyalogosnak is még nagyobb odafigyeléssel kell közlekednie. Az autósok figyeljenek a jól megválasztott, szükség esetén csökkentett sebességre; ne feledjék, meg kell tudni állni a gyalogátkelőhely előtt! A gyalogosok esetében fontos, hogy jól látható öltözéket hordjanak, és megfelelő körültekintés után, csak akkor lépjenek az úttestre, ha megbizonyosodtak arról, hogy a közeledő autósok észrevették őket és megállnak.

solymáronline