A vadgyümölcs, a sokat tűrő vagy a húsvéti barka – melyik legyen 2021 fája?

762

Elindult a 2021-es év fafaját kiválasztó online szavazás. Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium 2013 óta minden évben, így idén már nyolcadik alkalommal teszi lehetővé, hogy az egyesület által működtetett weboldalon, az Év fája tematikus honlapon keresztül bárki szavazzon a következő év fafajára. A voksolás november 22-ig tart.

A 2021-es “Év fája” címért ringbe szálló versenyzők:

Lisztes berkenye (Sorbus aria)
Középhegységeink sziklás termőhelyeinek ritka vadgyümölcs faja, amely nagy alakváltozatosságot mutat, és gyakran kereszteződik más berkenyékkel. Virágait sok rovar látogatja, termését a madarak fogyasztják. Ritka, de ökológiai jelentősége miatt természetes erdeinkben fontos faj.

Fehér nyár (Populus alba)
Az alföldi területek tájkép-meghatározó fafaja, tág tűrőképessége folytán többféle élőhelyen megjelenik. Kiváló gyökérsarj-képzése következtében a változó klímában és a kiszárított termőhelyeken is helyben megtartható.

Kecskefűz (Salix caprea)
A húsvéti barkát részben ez a faj szolgáltatja, fatermetű egyedei azonban ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették. Egyetlen fűzfajunk, amely nem kizárólag vízpartokon, vizes élőhelyeken fordul elő.

A tavalyi szavazáson a tatár juhar (Acer tataricum) nyert, a több mint 500 szavazatból 2131 voksot gyűjtött be, így ez a faj lett a 2020-as év fája. Aki szeretne szavazni, hogy 2021-ben melyik fafaj viselhesse ezt a címet, látogasson el “Az Év Fája” honlapra és november 22-ig adja le voksát.

solymáronline
Fotók: Korda Márton