Tilos zöldhulladékot égetni, január elsejétől magasabb lesz a bírság

990

2021. január elsejétől szigorodik az égetésre vonatkozó országos szabályozás, vagyis a helyi önkormányzat sem adhat felmentést az avar és a kerti hulladék szabadtéri égetése alól. Mit jelent ez számunkra a gyakorlatban?

Solymáron már 2019. március elseje óta tilos a kerti zöldhulladék égetése, vagyis a lehullott leveleket, a levágott ágakat és fűnyesedéket eddig se lehetett, és ezután sem lehet eltüzelni. Változás viszont, hogy míg eddig a polgármesteri hivatal az égetés miatt maximum 50.000 Ft összegű bírságot szabhatott ki, január elsejétől az elsőfokú tűzvédelmi hatóság, vagyis a katasztrófavédelem is eljárhat és 10.000 forinttól akár 3.000.000 forintig terjedő tűzvédelmi bírságot szabhat ki.

A büntetési tétel tehát jóval magasabb lesz, ami visszatartó erővel bírhat, ezáltal tisztább maradhat a település levegője. Felmerülhet azonban a kérdés: mit tegyünk a zöldhulladékkal?

Az egyik megoldás a komposztálás. A kerti és a – növényi alapú – konyhai hulladékunk jó részét tudjuk komposztálni, ezáltal nem csak a hulladéktól szabadulunk meg, hanem jó minőségű, tápanyagokban gazdag komposztot nyerünk, amit meghálálnak a kerti növények.

A solymári önkormányzat is szeretné ennek elterjedését és széles körű alkalmazását támogatni, ezért a jövő évben lakossági komposztálási programot indít; erre a legutóbbi ülésen kétmillió forintot szavaztak meg a képviselők. A program jelenleg kidolgozás alatt van, részleteiről később beszámolunk.

A keletkező zöldhulladék eltávolítására a másik megoldás annak elszállítása. A települési hulladékszállítás keretében áprilistól november elejéig továbbra is kéthetente elszállítják a házak elé kihelyezett, matricával ellátott vagy emblémázott zsákban kihelyezett zöldhulladékot, illetve november 28-án lesz egy ingyenes zöldhulladék-elszállítási alkalom, amit igénybe lehet venni.

Akár komposztálunk, akár elszállíttatjuk a zöldhulladékot, ne felejtsük el: égetni tilos. Ha környezetünkben mégis ilyet tapasztalunk, bejelenthetjük a hivatalban (info@solymar.hu, 06-26/560-600) vagy a polgárőrség ügyeleti számán (06-20-445-4663).

solymáronline