Közlekedési hírek – mit tehetünk a biztonságért?

835

Az elmúlt hét meglehetősen mozgalmasnak mondható közlekedésbiztonsági szempontból: kedden bekapcsolták a pilisszentiváni kihajtónál a jelzőlámpát, csütörtökön kiégett egy autó Solymár határában, péntek reggel pedig a piliscsabai vasútállomáson hajtott a sínekre egy gépkocsi.

Földesi János, a Solymári Polgárőrség és Tűzoltó Egyesület parancsnoka a solymaronline.hu kérdésére elmondta: a járművezetőknek jobban oda kell figyelniük arra, hogy az ősz vége felé járunk, megváltoztak az időjárási körülmények, és a mindennapi közlekedésben is ennek megfelelően kell cselekednünk.

Fel kell készíteni a járműveket a hidegebb, téli viszonyokra
Időben cseréltessük le az autónkon a nyári gumit télire és cseréljük le a nyári ablakmosó folyadékot téli, fagyálló típusúra. Ellenőrizzük vagy ellenőriztessük a fékeket és az autó akkumulátorát, hogy hidegben se okozzanak gondot.

Számoljunk több időt a reggeli indulásra
Érkeznek a reggeli fagyok, gondoljunk arra, hogy már nem tudunk a nyári tempóban elindulni. Mivel iskolába, munkahelyre továbbra is időben oda szeretnénk érni, és a biztonságos közlekedés még ennél is fontosabb, egy dolgunk van: számoljunk elegendő időt arra, hogy az autó ablakait alaposan megtisztítsuk a jégtől, később a hótól. Nem elég csak az első szélvédőt egy kisebb foltban letakarítani! Ha indulás után a gépkocsi belülről párásodik, inkább húzódjunk le, álljunk félre, úgy oldjuk meg a problémát, mert csökkent látási körülmények között balesetveszélyessé válhatunk!

Indokolt a nagyobb odafigyelés
Többet közlekedünk sötétben, reggel és este pedig a pára miatt még akkor is csúszós lehet az út, ha éppen nem esik. Sötétben a gyalogosokat is nehezebb észrevenni, sokszor kevesebb időnk van reagálni egy helyzetben. Tudatosítsuk magunkban és közlekedő családtagjainkban – gyalogosokban és autósokban egyaránt –, hogy megérkezett a hideg őszi-téli idő, fokozott körültekintéssel közlekedjünk! Amikor autót vezetünk, sötétben, esőben, csúszós úttesten indokolt alacsonyabb sebességet választani, több időt és helyet hagyni le- vagy kikanyarodásnál, nagyobb távolságot tartani az előttünk közlekedőtől.

Látni és látszani
A gyalogosok is sokat tehetnek azért, hogy könnyebben észrevegyék őket az autósok (és ez mindenki érdeke). Fekete, szürke, sötét színű kabát helyett lehetőség szerint válasszunk élénk színű ruházatot, vagy legalább színes sapkát, kiegészítőket, tegyünk fényvisszaverő csíkot táskánkra, ruhánkra. Legyünk elővigyázatosak az autók körül, akár parkolókban, akár úttesten való átkelésnél: ne csak elvárjuk azt, hogy észrevegyenek, hanem tegyünk is ennek érdekében – és főleg bizonyosodjunk meg arról, hogy látnak minket, mielőtt autó elé lépünk.

Példa: mennyire látszik a gyerek a képeken?

solymáronline