Közösségi faültetés, közösségi gyümölcsöskert Solymáron

1156

Október 31-én, szombaton közösségi faültetés keretében 17 facsemetét ültettek el helyi civilek a Mély utcában. A “10 millió fa – Solymár” szervezésében megvalósuló projekt által egy közösségi gyümölcsöskert jött létre Solymáron.

A facsemeték közül 13 darabot a Leskó Kertészet ajánlott fel, emellett négy ősmagyar alma- és körtecsemetét is ültettek a résztvevők a solymári önkormányzat tulajdonában álló területre.

A 10 millió Fa Alapítvány egy országos kezdeményezés, melynek célja, hogy széles társadalmi bázison, elsősorban civil kezdeményezések erejéből ültessenek tízmillió új fát Magyarországon. A 130 helyi tagközösség egyike a solymári, amelynek vezetője, Zakarné Varjas Kata a solymaronline.hu kérdésére a következőket mondta munkájukról:

“Célunk a fák, tágabb értelemben a természet védelme és a települések zöldítése. A mostani ültetéssel létrejött terület egy közösségi gyümölcsös, vagyis mindenki élvezheti a gyümölcsét, ugyanakkor mindenki gondozhatja is a kis fákat. Hiszünk abban, hogy a közösségben gondolkodás nagyon fontos ahhoz, hogy – közösen – boldogabb jövőt tudjunk építeni. A gyümölcsfáknak pedig kiemelten fontos szerepük van, hiszen a legegészségesebb táplálékot adják nekünk, így mindenkit arra biztatunk, hogy ültessen minél több gyümölcsfát kertjébe.”

A “10 millió fa Solymár” csoportnak már több mint 120 tagja van, akik együtt gondolkoznak és közösen szervezik az alkalmakat. Tavaly is ültettek már közösen fát, és jövőre szeretnék folytatni a megkezdett munkát. A csoportba és a jövőbeli faültetésekre is szeretettel várnak mindenkit, aki szeretne tenni a szűkebb környezetéért.

solymáronline