Magas rangú állami kitüntetést kapott dr. Erőss Loránd idegsebész

4903
Fotó: Szima Roland

A Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozat kitüntetést adományozta Áder János köztársasági elnök dr. Erőss Loránd idegsebésznek – tudta meg a solymaronline.hu. A kitüntetéseket Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes adta át a díjazottaknak október 22-én a Karmelita kolostorban, Budapesten.

Dr. Erőss Loránd idegsebész, ideggyógyász, az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet Kutatási és Innovációs igazgatója, az intézet Funkcionális Idegsebészeti osztályának osztályvezető főorvosa a kitüntetést mások mellett az epilepszia sebészeti úton történő gyógyítása, illetve a fájdalom és a mozgászavarok neuromodulációs kezelése terén elért szakmai eredményei, valamint a rászorulók megsegítését szolgáló karitatív tevékenysége elismeréseként kapta.

A világhírű idegsebész, a Európai Sztereotaxiás és Funkcionális Idegsebészeti Társaság elnökségi tagja családjával majdnem húsz éve él Solymáron. A júliusi Solymári Hírmondóban (mely online itt olvasható) hosszabb interjút is olvashattak vele. Kérdésünkre, hogy miért szeret Solymáron élni, a következőket válaszolta:

“20 éve lakunk itt, Kerekhegyen. Nagyon szeretünk itt élni a természetben, ahol az erdő vesz körül bennünket. Akik ideköltöztek, mind természetszerető emberek, és aki a természetet szereti, rossz ember nem lehet – ezt nap mint nap tapasztaljuk is. Solymárban szeretem azt a tradicionális sváb közösséget, akik kultúrájukat nap mint nap ápolva adják át azt a jövő generációja számára, ezzel is színesítve világunkat. Nemzetünk fontos része ez a sváb kultúra, ami nem csak a művészetben, de a munka világában és a mértéktartó életformában is irányadó nemzeti közösségeink számára.”

Az október 22-i átadón a kitüntetetteket köszöntve Semjén Zsolt hangsúlyozta: egy kitüntetés érték annak, aki azt munkája, szolgálata elismeréseként kapja, de fontos annak is – jelen esetben a magyar államnak –, aki ez által megköszöni azt a munkát, melyet a kitüntetettek az emberek életminőségének javításáért és a magyar nemzet fennmaradásáért végeznek.

solymáronline