Véradás lesz jövő kedden Solymáron

1089

Október 6-án, kedden délután újra lesz lehetőség véradásra Solymáron, méghozzá új helyszínen, a művelődési házban. A véradásra 16 órától 19 óráig várja a környékbelieket a Magyar Vöröskereszt.

A véradás pontos menetéről itt olvashatunk, ha pedig az érdekel minket, hogy várhatóan adhatunk-e vért (megfelelünk-e a feltételeknek), akkor ide érdemes kattintani (sőt, a GYIK-et, vagyis a “Gyakran ismételt kérdések”-et is érdemes átfutni). Az aktuális, a járványhelyzet miatt szigorúbb szabályokat itt találjuk.

Tudta?

A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem pótolható, mesterségesen nem előállítható, csak véradással pótolható. A véradás során levett vérből előállított legrövidebb lejáratú vérkészítmény (trombocita készítmény) csupán 5 napig használható fel, ezért nagyon fontos a véradások folyamatossága. – írja honlapján az Országos Vérellátó Szolgálat. A hazai egészségügyi intézmények ellátása éves szinten nagyságrendileg 390.000 véradással biztosítható, így a folyamatos, biztonságos ellátáshoz –munkanapokra lebontva – napi 1600-1800 véradóra van szükség.

Minden egység levett vérből háromféle vérkészítményt állítanak elő: vörösvérsejt-koncentrátumot, trombocita-koncentrátumot és friss fagyasztott plazmát. Ezeket a készítményeket akár három különböző beteg is megkaphatja. Innen ered a jól ismert szlogen: Adj vért és ments meg három életet!

solymáronline