Megkérdeztük a Nébih-et: Solymár környékén nem kell immunizálni a rókákat

861

Október elején vakcinázzák a rókákat az ország déli és keleti megyéiben – írja honlapján a Nébih. Mivel Solymár környékén is gyakran felbukkannak a vörös bundájú ragadozók, megkérdeztük a hivatalt, hogy Solymár környékén is várható-e a rókák immunizálása.

A Nébih válaszában arról tájékoztatta a solymaronline.hu-t, hogy Pest megyében járványügyileg már nem indokolt a vadon élő rókák vakcinázása, így a program e területet nem érinti. A vakcinázási területet a járványhelyzet alapján határozzák meg a szakemberek, és mivel Magyarországon a járványtani helyzet igen kedvező, így lehetővé vált a vakcinázási terület csökkentése.

Az immunizálást – a szakmai elveknek megfelelően – ott végzik a Nébih szakemberei, ahol az elmúlt években még előfordult a veszettség, illetve a betegségtől nem mentes szomszédos országokkal határos területeken. Megtudtuk, hogy ahol régóta nem fordul elő a betegség és nem is várható a szomszédos területek felől a visszafertőződés, ott nem végeznek rókavakcinázást. Mivel Pest megye dunántúli része több mint 15 éve mentes a veszettségtől, nem indokolt az immunizálás a térségünkben.

solymáronline