Fahatározásra fel! – Megjelent a Fa Book frissített verziója a kirándulószezonra

621

350 képpel és csaknem 20 erdőtársulással bővítette fahatározó mobilalkalmazását az Országos Erdészeti Egyesület. Az ingyenes applikációban tovább finomodott a felhasználói élmény, teljesen megújult a megszerzett tudást ellenőrző beépített kvízjáték, és jelentősen kibővült a fényképek adatbázisa. Az Egyesület az új verzió kiadása alkalmából nyereményjátékot hirdetett meg a Facebookon, amely az alkalmazás használatára és a beazonosított fákról készített képek posztolására invitálja a természetbarátokat.

Már elérhető a mobiltelefonos alkalmazások áruházaiban a Fa Book bővített, rendszerezett verziója. Az Android és iOS operációs rendszerekkel kompatibilis, frissített program továbbra is ingyenesen tölthető le, és offline, kikapcsolt mobilhálózattal is használható. Az applikáció a hazai erdőkben előforduló fa- és cserjefajok, fajcsoportok és erdőtársulások terepi azonosításában nyújt segítséget. Elsődleges funkciója továbbra is a vizuális meghatározás, amelynek során egyszerű ikonok segítik a határozás folyamatát. A növények ismérvei alapján tudjuk szűkíteni a potenciális fajok listáját, minden helyes lépésünkkel közelebb kerülünk a meghatározandó fajhoz, ahol végül a fotók segítik az azonosítást. A bővített képállománnyal a sikeres határozásra már a rügyfakadás idején, vagy vegetációs időszakon kívül is van esélyünk, így évszaktól függetlenül minden kirándulás további sikerélményekben bővelkedhet a Fa Book használatával.

Az alkalmazás megújulásával egy időben 300 képpel bővült a fabook.oee.hu honlap is, ahonnan a fajok fotóanyagát szabadon lehet letölteni és felhasználni a képek forrásának pontos feltüntetésével.

Az Országos Erdészeti Egyesület az applikáció megújításával párhuzamosan nyereményjátékot indított saját Facebook-oldalán. A játék során egy fáról készített, saját fényképet kell posztolni, amelynek faját a játékos sikeresen beazonosította az alkalmazás segítségével. A résztvevők között nyereményeket sorsolnak ki. A játék szeptember 14-től szeptember 27-ig tart.

A Fa Book nagyszerű eszköz arra, hogy egyszerűen és szórakoztató módon bővítsük természeti ismereteinket kirándulás, kikapcsolódás közben, vagy bármikor, ha erdős területen tartózkodunk. Az Egyesület ezért bátorítja a kirándulókat és természetbarátokat, hogy használják az alkalmazást, illetve ajánlják túratársaik, kollégáik, hasonló érdeklődésű ismerőseik figyelmébe. További információk az applikációról Czellér Erikától kérhetők az erika.czeller@indigocom.hu e.mail címen vagy a +36 20 381 4149-es telefonszámon.

solymáronline