Mi a teendő, ha beteg a gyermekünk?

991

Jelenleg a megszokotthoz képest némileg más a tennivalónk, ha gyermekünk megbetegedett és ezért nem mehet közösségbe. Dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna solymári gyermekorvos a következő – részben ismerős, részben megváltozott – szabályokra hívja fel a szülők figyelmét.

  1. Mielőtt a beteg gyermekkel elindulnánk az orvoshoz, mindenképp fel kell hívni a rendelőt! (Nagy-Szakáll doktornőt például – aki épp dr. Dávid Zoltánt is helyettesíti – lehetőleg e-mailen a drnszzs@gmail.com címen vagy rendelési időben a 26/360-239-es telefonszámon lehet elérni)
  2. Amennyiben jó a gyermek általános állapota és enyhék a tünetei, akkor otthon a szokott módon kell elkezdeni kezelését, gyógyítását (orrcsepp, orrtisztítás, bő folyadék, pihenés, szükség esetén köptető, lázcsillapító adása). Ilyen esetekben nincsen szükség orvosi vizsgálatra.
  3. Ha romlik a gyermek állapota, akkor soron kívül telefonálni kell.
  4. Azok a gyerekek, akik betegség miatt nem mehetnek közösségbe, ne látogassák a játszótereket és egyéb közösségi helyeket és alkalmakat.
  5. Közösségbe a gyermek akkor mehet, ha teljesen meggyógyult, és legalább 3 napja tünetmentes. Ilyenkor jelentkezni kell az orvosnál igazolásért, lehetőleg e-mailen keresztül. Feltétlenül jelezni kell, hogy pontosan kinek a részére, milyen időszakra és milyen email-címre kérjük az igazolást.
  6. Igazolt koronavírus-fertőzés esetén a gyermeknek minimum 10 napig otthon kell maradnia ÉS legalább 3 napja tünetmentesnek és láztalannak kell lennie.

Szeptember 17-én Beregszászi Márk jegyző, a solymári intézmények (óvodák és iskolák) vezetői és a gyermekorvosok közös egyeztetésen vettek részt annak érdekében, hogy gördülékenyebbé és átláthatóbbá tegyék a helyzetet a szülők, az intézmények és az orvosok között. Az egyeztetés eredményeiről nemsokára beszámolunk.

solymáronline