Megváltozott helyzethez alakított eljárásrend: egyeztettek az intézményvezetők

1609

Amióta elkezdődött a szokásosnál jóval szigorúbb szabályokkal körülbástyázott nevelési év – és a koronavírusos esetek száma is folyamatosan nő –, azóta gyakori és visszatérő problémát jelent a szülők, az orvosok és az intézményvezetők számára, hogy egy gyermek betegség után mikor mehet közösségbe, hogyan kap orvosi igazolást, vagy hogy enyhe tünetekkel (orrfolyás, nátha) mehet-e iskolába, óvodába.

Ezért szeptember 17-én, csütörtökön Beregszászi Márk jegyző vezetésével közös egyeztetésen vettek részt a solymári intézmények vezetői, valamint dr. Taller Gabriella háziorvos és és dr. Nagy-Szakáll Zsuzsanna gyermekorvos, aki a karanténban lévő dr. Dávid Zoltánt is képviselte.

Az egyeztetésen megállapodás született arról, hogy az intézmények és az orvosok nemcsak a szülővel, hanem közvetlenül egymással is folyamatosan tartják a kapcsolatot. Ha egy gyermeket betegség miatt haza kell küldeni, akkor az óvoda vagy iskola jelezni fogja a kezelőorvosnak, hogy a gyermeken milyen tüneteket észleltek. Valamint ha a gyermeket a szülők később úgy vinnék iskolába vagy óvodába, hogy nincs egyetértés az intézmény és a szülő között arról, hogy a gyermek közösségbe mehet-e, akkor az intézmény felveszi a kapcsolatot az orvossal.

Mivel a koronavírus gyermekeknél és fiataloknál általában enyhébb lefolyású, de ettől még ugyanúgy fertőz, ezért nagyon fontos a szülőknek belátni és betartani azt, hogy csak egészséges, tünetmentes gyereket engedjenek közösségbe. Bár ez sokszor nagy terhet ró a családokra, a gyermekeink és közösségeink egészsége szempontjából ennek betartása közös érdekünk.

solymáronline