Esőzések utáni helyreállítások

848
Koppány utca (fotó: Barcsik Géza)

Az augusztusi nagy esőzések során sok kár keletkezett a solymári közterületeken, a javítási munkálatok előrehaladásáról kérdeztük az illetékeseket.

A helyreállításon az esőzések óta folyamatosan dolgoznak az önkormányzat, a hivatal és a Településüzemeltetési Kft. munkatársai. A hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadék által megrongált murvás, földes utcák járhatóvá tétele volt az első feladat – mondta el a solymaronline.hu-nak Feldhoffer József, a Településüzemeltetési Kft. ügyvezetője. Beszámolt arról is, hogy egyeztettek a Magyar Közúttal a főútvonalak menti árkok karbantartásáról, valamint kitisztították az esőzések miatt földdel bemosott árkokat és átereszeket.

Legutóbb a Várhegy utcában dolgoztak, ahol megritkították az út mentén elburjánott növényzetet – itt az elmúlt időszakban ugyanis többször a tűzoltóknak kellett beavatkozniuk egy-egy káreset kapcsán. Emellett a Külső Bécsi úton tisztították a patakmedret és az árkot, hogy javítsák a vízelvezetés hatékonyságát.

Mivel több helyen olyan mértékű a kár, amire az önkormányzat saját erőből nem tud hosszú távú megoldást biztosítani, ezért a károk felmérése után a hivatalban azonnal elkezdték előkészíteni a vis maior pályázatokat – mondta el kérdésünkre dr. Szente Kálmán polgármester. Augusztus óta Solymár az alábbi területekre igényelt vis maior támogatást:
– Koppány utca (út és partfal)
– Párkány utca (patakmeder)
– Kosár utca alja
– Orgona utca (árok)
– Füves utca (úterózió, beszakadás)
– Mátyás király utca (partfal, patak)

A vis maior pályázatokról tudni kell, hogy csak önkormányzati tulajdonú területeken történt károsodásokra adhatók be, a pályázatokat pedig helyszíni szemlével ellenőrzik a belügyminisztérium, a katasztrófavédelem és a kormányhivatal szakemberei. Amennyiben a szakértők megállapítják a vis maior kárt, a belügyminiszter fog döntést hozni a pályázatok támogatásáról, ami a helyreállítás költségeinek maximum 90%-a lehet – tudtuk meg a polgármestertől.

solymáronline
Fotó: Barcsik Géza