Az “unokázós” csalók újra próbálkoztak Solymáron – vigyázzunk!

935

Az ún. “unokázós” csalók az elmúlt napokban legalább kétszer Solymáron is próbálkoztak – tudtuk meg Ladó György körzeti megbízottól. Ezért fontos, hogy felhívjuk idősebb ismerőseink, rokonaink figyelmét arra, hogy hogyan tudnak felkészülni hasonló esetekre.

A csalók mindkét esetben időseket hívtak fel telefonon, és a hívott fél unokájával vagy hozzátartózójával kapcsolatos káresetre, sérülésre vagy balesetre hivatkozva azonnali anyagi segítséget kértek. A rendőrség tájékoztatása szerint pénz átadására – a sértettek elmondása szerint – egy esetben sem került sor, mert a felhívott idősek bontották a vonalat és újabb hívásokkal megbizonyosodtak arról, hogy az elmondott történet nem igaz.

Feltétlenül mondjuk el az idősebb családtagoknak, hogy ha felhívják telefonon, és egy unoka vagy hozzátartozó nevében (akár az ő nevén bemutatkozva) sürgősen nagyobb összeget kérnek tőle, akkor járjon utána, hogy valóban baj van-e!

  1. Bontsa a vonalat! Tegye le a telefont, majd hívja fel hozzátartozóját közvetlen, szokásos telefonszámán!
  2. Tegyen fel ellenőrző kérdéseket! (hogy hívnak? mikor születtél? mikor találkoztunk utoljára?)
  3. Ne hagyja, hogy sürgessék, próbáljon nyugodt maradni!

A csalók minden esetben az idős emberek pénzét, értékeit igyekeznek megszerezni. Telefonon (általában vezetékes vonalon) felhívják őket és elmondják, hogy egy közeli családtagot krízishelyzet vagy baleset ért, ami miatt azonnal pénzre vagy pénzzé tehető értékre van szükségük. Jellemző, hogy lelki nyomást gyakorolnak, kihasználják az idős emberek hiszékenységét, jóindulatát, sürgetik őket, hogy a hívást vonalban tartva minél hamarabb egy számukra ismeretlen személynek átadják értékeiket.

Fontos tudni, hogy hivatalos személy (rendőr, mentő, tűzoltó) nem kér pénzt. Ha felmerül a csalás gyanúja, azonnal hívja a 112-es telefonszámot és jelentse be a bűncselekményt!

Erről a linkről letölthető egy szóróanyag, amit kinyomtathatunk és idős családtagjainknál a telefon mellé tehetünk, hogy bizonytalan vagy gyanús esetben segítse és emlékeztesse őket arra, hogy mit kell tennie.

solymáronline