Kudarcok és sikerek: 30 éves a Rock Klub – 2. rész

1853
Dobshow a Chili Fesztiválon

A művelődési házban működő rock klub idén ünnepli megalakulásának 30. évfordulóját. Augusztus 29-i nagyszabású rendezvényükön hat formáció koncertjével emlékeznek meg az eseményről. A fellépők mindegyike kapcsolódik a klub pályafutásának egy-egy időszakához. Most a Dobshow két sztárját, Hornyák Pétert (Ex-Ossian, DRuMSTeRS) és Király István Rezsőt (Ex-EAST, Varga János Projekt, Big Mouflon) kértük fel egy kis nosztalgiázásra.

A KUD-ARC 30 Fesztiválra készülve, a Kud-A.R.C. KIE segítségével minden héten új, kedvcsináló interjúval hangolódunk az eseményre.

Cikksorozatunk első részében felelevenítettük azoknak a formációknak a történetét, amelyekkel a rock klub kezdeti viszontagságai összefonódtak. Vannak olyanok is, akik tulajdonképpen szintén innen indultak, majd hivatásos zenészekké válva azóta is rendszeres fellépői a klubnak és a művelődési ház nagyszínpadának. Hornyák Péter is közéjük tartozik.

Hornyák Péter egy siófoki fellépésen

– Valamikor időszámításunk előtt, a nyolcvanas évek végén kerültem kapcsolatba a rock klub zenészeivel. Tizennégy éves lehettem – meséli Péter. – Akkoriban ők voltak a helyi sztárok, és éppen dobost kerestek. A húgom ismerte őket, ő közvetített. Én hét éves korom óta ütöm a bőrt, dobos apukámtól lestem el a fogásokat. A rockzenéről nem volt sok fogalmam, és húszkilós, alacsony gyerekként nem lehettem túl bizalomgerjesztő a jóval idősebb fiúk számára. A meghallgatás után azonban kiderült, hogy mindent le tudok dobolni, amit várnak tőlem. Azon az emlékezetes koncerten, ami az első igazi fellépésünk lett volna, és végül csak mi nem tudtunk játszani – a vendég zenekarok igen –, én is ott voltam!

– Aztán jött a Tancus Saurus időszaka, sokat próbáltunk nálunk otthon is, koncerteztünk a klubban, majd szétváltak útjaink. Rengeteg barátság, ismeretség szövődött abban az időben, ahogy rengeteg emléket is őrzök. Például ahogy együtt hordtuk át az italokat a klubba egy kis talicskával a közeli diszkontból. Az, hogy a hely rock klubként harminc éven át fennmaradt, szinte hihetetlen! Ennek egyértelműen Bames a kulcsfigurája. Mondhatni ő a klub arca. Nagy szó, hogy a programjaik, az ifjúsági rendezvények vagy a Chili Fesztivál hosszú évek óta részévé váltak a helyi közösségi életnek, arról nem is beszélve, hogy 2004 óta jelen vannak a Sziget Fesztiválon is.

Ossian-koncerten Tatabányán

Péter több más zenekar után tizenhat évig az Ossianban dobolt és a sok országos turné miatt az év túlnyomó részében úton volt. Nyolc éve rendszeresen lép fel a DRuMSTeRS-szel. A kifejezetten ütős hangszerekre épülő, látványos, olykor akrobatikus show elemekkel kiegészülő, latinos ritmusú műsor nagy sikert aratott a solymári Chili Fesztiválon is. Rengeteget turnéznak Dubajban, Németországban, Horvátországban, fantasztikus tengerparti helyszíneken, többnapos fesztiválokon.

– Sokszor megkapom, hogy eltávolodtam Solymártól, de ez nem igaz – mondja a zenész. – Mindig örömmel fogadom el a felkéréseket, rendszeresen lépek fel itt különféle formációkkal, de figyelemmel kísérem volt tanítványaim – volt vagy harminc az évek során – rock klub-beli sikereit is. Sőt, azt gondolom, hogy a három platina- és két aranylemezt, amit elértem, nagymértékben a solymári rock életnek és a klubnak köszönhetem, hiszen itt indultam el ezen az úton.

Voltak olyanok is, akik már befutott zenészekként kapcsolódtak be a klub tevékenységébe. Király Rezső az East progresszív rockegyüttes kezdeti formációjának oszlopos tagja volt 1975-85-ig. Ekkor külföldre utazott „vendéglátózni”, s ezalatt itthon nemcsak a zenekar, de a rendszer is megváltozott.

Király István Rezső a 2018-as Chili Fesztiválon

– ’92-ben, Németországból hazakeveredve próbáltam visszarázódni a rockéletbe – emlékezik. – Épp Vaszlavik játszott Solymáron a művelődési házban, ahol az ismerős hangosítótól tudtam meg, hogy egy rock klubos rendezvényen vagyunk. Megkerestem a vezetőt – Bames volt az – és felajánlottam a segítségemet. Azóta is megvan ugyanaz a csapat, ami akkor, persze harminc évvel öregebb kiadásban. Az egésznek a hangulatát találtam leginkább vonzónak. Az itteni programok mellett emlékezetes volt a Techno klub, amit az iskolában tartottam, ezeken a fiam még gyerekként vett rész, és a rock klub tagjai is rendszeresen megjelentek. De volt például focicsapatunk is, amivel kétszer nyertük meg a helyi kispályás bajnokságot.

Ahogy egyre nőtt a látogatók száma, úgy formálódott a közösség is. Felmerült az igény a klubhelyiségen kívüli programok – természetjárás, többnapos túrák, csocsóbajnokságok, vetélkedők, koncertek, sportnapok – szervezésére is. 2000-ben a művelődési házba új igazgató érkezett. Varga Zsolt fontos feladatának tekintette az ifjúsági munka segítését. A klubélet egy fiatal, a civil szférában járatos művelődésszervező, Horváth Veronika Házikó szakmai ötletei, útmutatása – és a művelődési ház segítő együttműködése – mellett fejlődött tovább. Mérföldkő volt a klub életében az először ifjúsági, majd 2004-től Kud A.R.C. Közhasznú Ifjúsági Egyesületté válás. A tartalmi megújulás mellett a klubhelyiség felújítása is megtörtént, melyet részben önkormányzati támogatásból, részben saját erőből valósítottak meg.

Rezső, aki alapításától kezdve elnökségi tagja az egyesületnek, aktív résztvevője, segítője a rendezvényeknek. Rendszerint az ő buszai szállítják a fellépőket és a felszerelést.

– A klub saját zenekarának is tagja lettem, én dobon, Bames hordón játszva alkottuk a ritmus szekciót. Pálinkás Jani Bakter gitározott és Peller Gyuri szaxofonozott. Amikor egyesületként kijutottunk a Szigetre, a Civil Színpadon nekünk volt az egyik legnagyobb sikerünk! – tudjuk meg. – Az East három éve, az Aréna-beli nagy életműkoncertjével valószínűleg befejezte a pályafutását. A Varga János Projekt mellett a pár éve alakult Big Mouflonnal azonban egyre több a fellépésünk a Muzikumtól a BackStage-ig vagy a Művészetek Völgyéig, és többször szerepeltünk Solymáron is. De Hornyák Petivel sem ez lesz az első közös fellépésünk, Varga Janó Santana Projektjével és a mostani dobshow-val is voltunk már itt. Az utóbbi nagy sikere miatt újrázunk augusztus 29-én, Péter testvérével, Hornyák Balázzsal kiegészülve. Azért meglepetésként lehet, hogy két hordót is hozatunk a színpadra!

ZulimA
(Kud-ARC 30 Fesztivál)
Fotók: Barcsik Géza és Kud-A.R.C. KIE