A vasút nem játszótér

873
Készítette: MÁV

A nyári szünet beköszöntével többször előfordulhat, hogy a fiatalok a vasút környékén keresnek elfoglaltságot, ez azonban nem csak tilos, de önmagukra, az utasokra és a vasúti közlekedésre nézve is életveszélyes lehet – hívja fel a MÁV a fiatalok és szüleik figyelmét.

Aki a vasút mellett, a töltésen vagy a tárolóvágányokon pihenő szerelvényeken tartózkodik, már jelenlétéből következően veszélyben van, hiszen könnyen a száguldó vonatok elsodrási zónájába kerülhet, a magasfeszültségű felsővezeték közelében – akár 1-1,5 méter távolságból – pedig halálos áramütés érheti.

Ráadásul nem kell közvetlenül a vágánytengelyben lenni ahhoz, hogy életveszélybe kerüljön a tiltott helyen tartózkodó személy, hiszen a nagy sebességgel közlekedő vonat menetszele el tudja sodorni, ki tudja billenteni az egyensúlyából. A vonat okozta erős menetszél pedig felkaphat vagy a vonat alól kicsaphat egy apróbb tárgyat, ami komoly személyi sérüléseket okozhat.

Előfordul, hogy ismeretlen személyek tárgyakat, például pénzérméket vagy köveket helyeznek a sínszálakra, legrosszabb esetben pedig kövekkel hajigálják a szerelvényeket. Mindez azonban csöppet sem veszélytelen szórakozás: a sebességtől megpattanó tárgyak anyagi kárt, akár életveszélyes sérüléseket, valamint kisiklást is okozhatnak, amivel veszélyeztetik a vasúti közlekedést, ez pedig bűncselekménynek minősül.

Nem csak szándékosan, hanem akár figyelmetlenségből is okozhatunk komoly bajt: fülhallgatóval hangos zenét hallgatva, telefont nyomkodva, nem megfelelő, sőt tiltott helyen átkelve is komoly esélye van a súlyos sérüléseknek. Az egyre több korszerű, csendes jármű és a sok helyen felújított, zajcsillapított pálya miatt csökkenhet a reakcióidő, de a helyzet veszélyességének megfelelő felismerésére sem jut elég idő, figyelem.

A MÁV arra kéri a szülőket, hogy hangsúlyosan hívják fel gyermekeik figyelmét a biztonságos közlekedés fontosságára, valamint az ártatlannak tűnő játékok esetlegesen életveszélyes következményeire.

solymáronline