Közelít Szent Iván-éj, lessük meg az erdő lámpásait!

1345
Fotó: dunaipoly.hu

Hamarosan itt az év legrövidebb éjszakája, Szent Iván-éj, és a hozzá kapcsolódó különlegesen szép természeti jelenség, a szentjánosbogár-rajzás.

A mesékben is sokszor előforduló szentjánosbogarak ottani szerepüktől eltérően ez idő tájt nem az eltévedőknek világítanak apró lámpásaikkal, hanem párosodás céljából egymásnak. A repülő hímek így veszik észre a röpképtelen nőstényeket, akik szintén fénnyel jelzik hollétüket. A biológiai magyarázaton túl azonban remek nyár esti, éjszakai látványosságot is nyújtanak a szemlélőknek, ezért június második felében érdemes sötétedés után kilátogatnunk a természetbe, hogy megcsodáljuk ezeket a kivételes állatokat.

Szent Iván-nap környékén a Duna-Ipoly Nemzeti Park pilisszentiváni intézménye, a Pilisi Len Látogatóközpont is szokott késő esti szentjánosbogár-leső túrákat szervezni, melyek általában – ahogy idén is – hamar betelnek. Bár a hétre meghirdetett három túrára már elkeltek a helyek, érdemes figyelni a nemzeti park honlapján a Pilisi Len Látogatóközpont programjait, hátha meghirdetnek új időpontokat – és természetesen magunkban is bármikor kimehetünk az erdőbe meglesni a nyári erdő világító lámpásait.

SZE – solymáronline