Fontos változások lépnek életbe a számlázásban július 1-től

1165

2020. július 1-jétől változnak az online számlaadat-szolgáltatás szabályai, bővül azon számlák köre, amikről adatot kell szolgáltatni. Ezen kívül július 1-jétől a számlán a termékbeszerző, szolgáltatást igénybevevő belföldi adóalany adószámának első 8 számjegyét is kötelezően fel kell tüntetni – hívja fel a figyelmet a jelentős változásokra az adóhatóság.

Július elsejétől adatot kell szolgáltatni minden olyan számláról, amit egy adóalany egy másik belföldi adóalanynak, belföldön teljesített ügyletről bocsát ki, a számla áthárított áfatartalmától függetlenül. Ez a kötelezettség az alanyi mentes adóalanyokra is vonatkozik, tehát azokról a számlákról is adatot kell szolgáltatni, amik az alanyi adómentesség miatt nem tartalmaznak áfát, vagy az áfa összegének megállapításához szükséges százalékértéket.

Aki számlázó programot használ, akkor biztosítania kell, hogy az a 2020. július 1-jétől hatályos szabályoknak megfelelő adatszolgáltatást teljesíteni tudja.
Az ún. kézi számlákról is online módon kell adatot szolgáltatni, főszabály szerint a számla kibocsátását követő négy naptári napon belül, manuális adatrögzítéssel a NAV Online Számla rendszerének erre kijelölt felületén.

Aki szeretne áttérni számlázó program alkalmazására, az igénybe veheti a NAV ingyenes szolgáltatását, az Online Számlázó programot, mely regisztráció után közvetlenül elérhető. A NAV Online Számlázó programja automatikusan teljesíti az adatszolgáltatást, így a felhasználónak a számla kiállítása után egyéb adminisztrációs teendője az adatszolgáltatással kapcsolatban nincs. A NAV Online Számlázó programja már mobilapplikáción is elérhető, így akár mobiltelefonról is lehet vele számlázni. Az alkalmazás ingyenesen letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházaiból, és díjmentesen használható iOS és Android operációs rendszerrel működő okostelefonokon is.

A NAV részletes tájékoztatóját a július elsejével érvénybe lépő új szabályokról ezen a linken lehet megtalálni.

solymáronline