Sorra dőlnek meg a rekordok a Szénás Körön

2177

Május 8-tól ismét korlátozások nélkül teljesíthető a Szénás Kör mindhárom távja, az indulók szinte azonnal több pályacsúcsot is megdöntöttek.

A hamarosan második születésnapját ünneplő Szénás Körnek elnevezett egyéni körtúra a Budai- és a Pilis-hegység jelölt turistaútvonalain halad végig. Három távot teljesíthetnek a vállalkozó kedvűek felkészültségük alapján futva vagy túrázva. A kis kör 11 km-es, családi körnek is nevezik, és a művelődési háztól indulva a Jegenye-völgyön, a Kakukkhegyen és a Kerekhegyen át a Muflon Itatónál (volt Zsíroshegyi turistaház romja) lyukad ki, majd a központhoz vezet vissza. A közepes táv 31 km: ez szintén a művelődési háztól indul, és a Jegenyevölgyön át, Remeteszőlős érintésével, a Nagy-Kopaszt és Nagy-Szénást meghódítva tér vissza a kiindulási ponthoz. A nagy kör 75 km: a kis kör útvonalát folytatva a Hosszú-árkon keresztül, a Villa Negrát és a Kopár Csárdát érintve az Iluska-forrásnál lyukad ki. Ezután a Trézsi-kút, gerinc úton jut el a Leány- és Legény-barlanghoz, majd Piliscséven és Piliscsabán keresztül a Kőris-völgyön át ér el a Nagy-Szénás emlékfalhoz, és tér vissza Solymár központjába.

A karantén miatt egy ideig lezárták a köröket, de május 8-tól ismét korlátozások nélkül teljesíthető mindhárom táv, az indulók pedig szinte azonnal több pályacsúcsot is megdöntöttek.

Egyelőre kevesebb futó és kiránduló indul neki a távoknak, mint a veszélyhelyzet bejelentése előtt, de Perl Gergely, a Szénás Kör főszervezője úgy gondolja, hogy ez hamarosan változni fog. Helyiek is egyre többen teljesítik, és az ország szinte minden pontjáról volt már finisher. A rekordok legfőbb motivációja pedig véleménye szerint a presztízs: a Szénás Körnek egyre nő az ismertsége, és büszkeség megdönteni egy-egy csúcsot.

A rekorddöntés mellett természetesen a távok teljesítése is sikerélményt jelent, ezért érdemes kihasználnunk a jó időt, és az otthon töltött hetek után végigjárni vagy futni a Szénás Kör egyik körtúráját.

SZE – solymáronline
Fotó: Perl Gergely