77 nap után újra koncert Solymáron – FOTÓK

1962
Fotó: Barcsik Géza

Teljesen nyilvános volt az a koraesti zongorenégykezes-koncert, ami a solymári templom előtt járó-kelőket szórakoztatta pénteken, május 22-én.

Még jóval naplemente előtt, a kellemes félárnyas-napsütéses téren köszöntötte a megjelenteket a házigazda, egyben a koncert egyik előadóművésze, Benedekfi István. A zongorista-zeneszerző a solymáronline-nak elmondta, hogy feleségével, Benedekfi Tündével mindketten zongoraművészek, és egy éve élnek Pilisvörösváron. Most szabadtéri előadásukkal keresik a koncertlehetőségeket a környéken.

A Solymáron elhangzott műsort olyan népszerű klasszikus darabokból állították össze, mint Monti Csárdása vagy Brahms magyar táncai, természetesen zongoraátiratban, a ráadásban pedig az elektromos zongora lehetőségeit kihasználva a Pizzicato polka csendült fel, mintha csak pengették volna.

A közönség egy részének szemmel láthatóan meglepetés volt a koncert, és az idő haladtával egyre többen ácsorogtak egyámstól több méter távolságot tartva, két-háromfős csoportokban, hallgatva a tér szokásos zajai közé vegyülő muzsikát. De sokan határozott céllal jöttek meghallgatni az élőzenét, egy kis kultúrára vágyva, hiszen Solymáron több mint két hónapja nem volt nyilvános hangverseny.

A madárcsicsergés, a gépkocsiforgalom és a toronyóra hangja mellett szokatlan és üdítő volt a zongora hangja. Ha lesz olyan hozadéka a járványnak, amit érdemes a vészhelyzet múltával is megtartani, a szabadtéri koncertezés lehetne az egyik az új helyi szokások között.

SÁ – solymáronline
Fotó: Barcsik Géza