Elhunyt Cser Miklós – a Corvinus Vegyeskar alapító karmesterére emlékezünk

1672

Életének 73. évében, váratlan betegségben elhunyt Cser Miklós karmester – közölte a Magyar Állami Operaház. Cser Miklósban nem csak az Opera és a Pécsi Nemzeti Színház karmesterét, hanem a solymári Corvinus Vegyeskar alapító karnagyát is tisztelhetjük. Az alábbi megemlékezést Könyves Kata, a Corvinus Vegyeskar tagja juttatta el szerkesztőségünkhöz.

IN MEMORIAM CSER MIKLÓS

“Karmester, nemcsak ezt a kart vezényled, jól tudod, hanem egy népet, a magyart…” (Részlet Illyés Gyula “Bevezetés egy Kodály-hangversenyhez” című verséből)

Búcsúzunk és emlékezünk.

Búcsúzunk Cser Miklóstól, a solymári Corvinus Vegyeskar alapító karnagyától, aki életének 73. évében elhunyt. Emlékezünk a kiváló művészre, aki 1996-2000-ig vezette kórusunkat.

Lendületes, nagy formátumú dirigens volt, aki mindig türelemmel, megértéssel kezelte gyengeségeinket, hiányosságainkat. Nagyzenekarokhoz szokott profizmusa, maximalizmusa nem akadályozta meg abban, hogy amatőr kórusunkat elnéző szeretettel irányítsa. Újra és újra elénekeltette velünk a próbákon a kórusmű egy-egy részletét, egészen addig, amíg tisztán meg nem szólalt az a dúr hármas, amíg vállalhatóan össze nem állt a kórusmű.

2001-ben kinevezték a Pécsi Nemzeti Színház zenei igazgatójává, ezért nem tudta tovább vállalni a Corvinus irányítását.

Szerette a kórust, s ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy amikor 2005-ben felkértük, másodszor is elvállalta a Corvinus Vegyeskar vezetését, visszajött hozzánk Solymárra. 2006-ban irányításával a kórus “Aranyfokozat dicsérettel” minősítést kapott.

Örömmel jött velünk a kórustáborokba, vidám, sztorizó társasági lénye felejthetetlen emlék valamennyiünknek. Barátságos mosolyát, pontos karmesteri mozdulatait, dallamos hangját örökre szívünkbe zártuk, kegyelettel őrizzük. Mindannyian emlékszünk a visegrádi kórustáborra, amikor este a tábortűz körül Verdit énekeltünk, és Miklós arcán, aki átszellemülten együtt énekelt velünk, a rőt lángok földöntúli fénye ragyogott.

Miklós! Döbbenten állunk a hír előtt, hogy nem vagy többé. Eltávoztál és most már az égi kórust vezényled, az angyalok karát. Kísérjen utadon a szférák zenéje, a szárnyaló égi muzsika, hiszen ez volt az életed.

Isten veled, nyugodj békében!

Könyves Kata, a Corvinus Vegyeskar tagja
Solymár, 2020. május 9.

Kép: Cser Miklós / Facebook