Tűzgyújtási tilalom

993

Hét megyében, köztük Pest megyében is tűzgyújtási tilalom van érvényben április 3-ától. Ennek értelmében tilos tüzet gyújtani az erdőkben, facsoportokban, útszéli fasorokban és ezek kétszáz méteres körzetében, még a kijelölt tűzrakóhelyeken is.

A csapadékszegény időjárás miatt a szabadtéri tüzek száma ugrásszerűen megemelkedett az elmúlt napokban. A tűzoltókat idén már háromezer szabadtéri tűzesethez riasztották. Ezeknek a tüzeknek a 99 százaléka emberi gondatlanságra vezethető vissza: megkezdődtek a kerti munkák, és sokan leégetik a tarlót, meggyújtják a száraz növényeket, a tűz pedig könnyen továbbterjedhet.

A szabadtéri tüzek 45 százaléka kerti zöldhulladék égetése miatt alakult ki. Emlékeztetőül: Solymáron – az országos rendelkezéssel összhangban – tilos a zöldhulladék égetése, helyette komposztáljunk vagy használjuk a havonta kétszeri zöldhulladék-elszállítást.k

Jelen pillanatban Pest mellett Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területeire érvényes a tilalom. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapon elhelyezett térképen tájékozódhatnak.

solymáronline