Énekkel otthon – dalokkal az unalom és a bezártság ellen

957

A solymári Svábház oldalán nemrég jelent meg egy szívmelengető cikk “Zengjen az ének!” címmel. A cikk arra világít rá, hogy az otthoni bezártság, az aggódás, vagy időseknél az unalom ellen egy kiváló fegyver van mindannyiunk kezében – pontosabban torkában: az ének.

“Énekelek. Négy órakor beülök az ágyba, és nyolcig énekelek. Ha szomorú vagyok, elmúlik a bánatom. Ha jó a kedvem, néhány óra elteltével még jobb lesz” – mondta a 90 éves Rici néni néhány hónappal ezelőtt a Svábház vezetőjének, Hartmann Hellebrandt Hildának, aki most megírta a történetet (a teljes cikk itt érhető el – érdemes elolvasni).

“– Mit énekel? – érdeklődöm. – Solymári sváb dalokat. Még nem számoltam meg, de kétszáz éneket biztosan tudok fejből – mondja, és büszkén rám mosolyog.”

Solymári népdalokból, hála Kelemen Istvánné Hansághy Margit (Gréti néni) zenepedagógusnak, hatalmas választék van. Amikor Gréti néni fiatal pedagógusként 1941-ben Solymárra érkezett, felfigyelt a számára eddig ismeretlen tájszólásra, a sváb nyelvre.

Akkori osztályaiba népviseletben jártak a kislányok. Zengő énekhangjuk elbűvölte a tanárnőt. A dalokat, amelyeket nagyszüleiktől, szüleiktől örököltek, emlékezetből, teljes szívvel és tisztán énekelték. Énekeltek toll- és kukoricafosztáskor, szövéskor, varráskor, a bálokon és a vasár- és ünnepnapi délutáni utcai séták alkalmával is.

1994-ben jelent meg Gréti néni „Egy német nemzetiségi falu, Solymár zenei kincsei“ című népdalgyűjteménye. Ennek a megközelítően 400 dalt tartalmazó könyvnek az előszavában a következőket írja: „boldog vagyok, hogy sikerült a solymári emberek értékes kulturális örökségét, a dalkincsüket megőrizni“.

S hogy mit tehetünk mi, karanténban, kijárási korlátozásban, hetekig otthon? Péládul tanuljunk új dalokat, elevenítsük fel a régieket. Énekeljünk; nem feltétlenül az énekhangunk miatt, hanem mert – ahogy Rici néni 90 év bölcsességével mondta – a szomorúság elmúlik tőle, a jókedv pedig még jobb lesz. És nem is kell négy órát énekelni hozzá: a hatás már hamarabb is jelentkezik.

Inspirációnak ajánljuk a tavalyi idősek délutánján készült felvételt, ahol több éneket is hallhatunk:

Ebben a cikkünkben pedig találnak egy linket az MTA Zenetudományi Intézetének gyűjteményére, ahol több mint 600 solymári sváb dal hallgatható meg.

Svábház / solymáronline