Solymár kérése: kerüljük a népszerű kirándulóhelyeket!

2867

A járvány idején a legtöbb és egyben legfontosabb, amit hétköznapi emberként meg tudunk tenni, hogy otthon maradunk. A bezártság és a csalogató jó idő együttes hatása mégis arra hívja az embereket, hogy alkalmanként kimozduljanak a négy fal közül.

A vonatkozó rendelet megengedi ugyan, hogy egyedül vagy a velünk együtt élőkkel kimenjünk a szabadba, másoktól azonban ekkor is legalább 1,5 méter távolságot kell tartanunk. Az utóbbi időben rengeteg kiránduló keresi fel a Rózsika-forrást és környékét. A tapasztalat azt mutatja, hogy mostanában annyian kirándulnak ezeken a felkapott helyeken, hogy legtöbbször lehetetlen tartani az előírt távolságot. Ezzel akár a vírus robbanásszerű terjedését is elősegíthetjük – akaratunkon kívül.

Mit tehetünk, ha szeretnénk kimozdulni? Mire figyeljünk, hogy ne jelentsünk veszélyt se magunkra, se másokra?

  • Csökkentsük a közterületen való tartózkodást. Ha lehet, maradjunk a kertünkön belül, és csak hetente egyszer(-kétszer) tegyünk nagyobb sétát, amikor jobban átmozgatjuk magunkat.
  • Ne menjünk sokak által látogatott, népszerű helyekre! Kerüljük a Jegenye-völgyet, nem most kell ott sétálni. Itt a jó alkalom, hogy kevésbé frekventált, mégis hangulatos, szép természeti helyeket fedezzünk fel a környezetünkben. Keressünk új ösvényeket, kevésbé ismert célpontokat a környéken.
  • Ha mással találkozunk, kerüljük ki egymást nagy ívben!
  • Ismerősökkel, ismerős családokkal ne most találkozzunk, még szabadtéren se! A gyerekek (főleg a kisebbek) még ha meg is értik, hogy távolságot kéne tartani egymástól, a játék örömében vagy a viszontlátásnak megörülve egyáltalán nem biztos, hogy be fogják tudni tartani a szabályokat. Ne kockáztassunk!

A szabályok betartása, a járvány megfékezése, magunk és szeretteink egészségének megőrzése mindannyiunk érdeke. A kijárási korlátozás rendelkezései által adott lehetőségeket ésszerűen használjuk, mindig szem előtt tartva a legfontosabb szabályt: aki teheti, maradjon otthon! Csak akkor menjünk ki, ha azt alapos indokkal tesszük. Naponta megsétáltatni magunkat a túlzsúfolt Rózsika-forrás környékén nem ésszerű és nem alapos indok. Keressünk más utakat!

Vigyázzunk egymásra!

solymáronline