Hordjunk-e maszkot és milyet?

2495

Miután nehéz hozzájutni orvosi maszkokhoz, sokan elkezdtek házilag maszkot varrni. A közösségi médiában azt is lehetett olvasni, hogy a Nagykovácsi Óvoda dolgozói a bezárás után maszkokat gyártanak a falu lakóinak.

Vajon ér bármit is ez a háromrétegű, textilből készült maszk? Sok az ellentétes vélemény, de sokan állítják: a semminél bármi jobb.

Ezek a maszkok elsősorban a környezetünket védik tőlünk – hiszen nem tudhatjuk, nem vagyunk-e akár tünetmentesen is vírushordozók, de valamelyes védelmet viselőjüknek is biztosítanak a kórokozókkal szemben.

Tudni kell, hogy az orvosi maszk is csak addig véd, míg át nem nedvesedik – egy-két óráig –, aztán el kell dobni és újat felvenni. A textilből készült maszk szintén csak rövid ideig hordható. És bár a vírus nagyságú részecskéket átengedi, több szempontból is védelmet nyújthat: egyrészt a vírusok legtöbbször porhoz vagy apró vízcseppekhez tapadva szállnak, így ez ellen véd a textil maszk is. Másrészt megakadályozza, hogy kezünkkel akár véletlenszerűen arcunkhoz, szánkhoz nyúljunk, és így jusson be a szervezetünkbe a vírus.

Nagyon fontos, hogy bármilyen maszkot viselünk, hazaérve először mossunk alaposan kezet, és csak utána vegyük le a maszkot az arcunkról! Ha jól el tudjuk zárni, tegyük el, 72 óra alatt elpusztulnak a rajta lévő vírusok. De ki is moshatjuk és vasalhatjuk, a magas hőmérséklet szintén fertőtleníti a textíliát.

Sokan kínosnak vélik utcán maszkot viselni, de ha kénytelen vagyunk otthonról kimozdulni, akár ezzel is tudjuk akadályozni a vírus terjedését.

Viseljük bátran!

solymáronline